lördag, september 23

OUTSIDERALFABETET: AVSLUTNING

av Peter Sjöblom

Har ni läst alltihop har ni förstått att det finns hur många outsiderskivor som helst att upptäcka. Förmodligen har det också framgått att det kan vara lite svårt att hitta dem ibland. Flera av skivorna jag nämner finns visserligen i en eller flera nyutgåvor. När gamla upplagor av etablerade klassiker tar slut, kommer det ofta nya istället. Man får helt enkelt kolla runt lite för att se vad som finns tillgängligt just för tillfället. Utbudet av outsidermusik på Spotify och liknande ställen är dessvärre begränsat. Skivor som ännu inte har intresserat återutgivningsbolagen kan man i princip bara glömma att hitta där. Så man får googla, söka på Youtube, närstudera entusiastbloggar – många bloggar har ljudklipp som man kan lyssna på direkt utan att behöva hemfalla till olagligheter…

För att fylla igen mina egna kunskapsluckor och se om några mysterier har lösts sedan jag kollade sist har jag googlat en hel del själv till den här artikeln. Exempelvis var specialistbolaget Trunk Records hemsida en god källa till information om Palmer Rockey, medan jag hämtade många uppgifter om Jerry Solomon från den olyckligt namngivna bloggen The World’s Worst Records. En hel del gåtor kvarstår som ni har märkt olösta. Vad var det egentligen som drabbade Esther Lee? Vad gör Y. Bhekhirst nu för tiden? Vem är egentligen UFO Jim och vart tog han vägen? Vad är sant och vad är påhitt om Mark Melanson? Berättelserna bakom skivorna är ofta omtumlande – de kan vara bisarra, lyckliga, sorgliga, förbryllande – men hemligheterna är ibland nästan lika fantastiska och fantasieggande. Men mest fantastisk är förstås själva musiken. Hur den genom nivåer och år av glömska och förakt envetet vinkar till den som som har modet att se det och dessutom vinka tillbaka. Själv tycker jag att det är någonting att vara tacksam för.

Nedan följer några spridda förslag på böcker, webbplatser och dokumentärer som kan vara till hjälp när ni kliver ner i kaninhålet. Lycklig fortsatt resa!

BÖCKER
Songs in the Key of Z (Irwin Chusid, 2000)
RE/Search #14: Incredibly Strange Music, Vol. 1 (V. Vale [red.], Andrea Juno [red.], 1993)
RE/Search #15: Incredibly Strange Music, Vol. 2 (V. Vale [red.], Andrea Juno [red.], 1994)
Archivist: A Collector’s Guide To Vintage Vinyl Jesus Music 1965-1980 (Ken Scott, fjärde upplagan 2009)
The Acid Archives: The Second Edition (Patrick Lundborg [red.], 2010)
Enjoy The Experience: Homemade Records 1958-1992 (Johan Kugelberg [red.], Michael Daley, [red.], Douglas McGowan [red.], 2013)

NÄTET

WFMU’s Beware of the Blog
365 Days Project
Trunk Records
The World’s Worst Records
Music for Maniacs
The Strange Experience of Music
Lysergia
Sunkit

DOKUMENTÄRER
You Think You Really Know Me: The Gary Wilson Story (Michael Wolk, 2005)
The Devil and Daniel Johnston (Jeff Feuerzeig, 2005)
Jandek on Corwood (Chad Freidrichs, 2003)
Off the Charts: The Song Poem Story (Jamie Meltzer, 2003)
Bruce Haack: The King of Techno (Philip Anagnos, 2004)
Roky Erickson: You’re Gonna Miss Me (Keven McAlester, 2005)
The Wild World of Hasil Adkins (Julien Nitzberg, 1993)
William Onyeabor: Fantastic Man (Jake Sumner, 2014)

Dessutom är Stefan Sundbergs båda radiodokumentärer om Leif Andersson och hans singel obligatorisk lyssning. Dem hittar ni på P4 Dokumentärs hemsida:
Historien om Sveriges märkligaste skiva (2015)
Mannen bakom Sveriges märkligaste skiva (2016)

 

Introduktion   A-D   E-H   I-L   M-Q   R-U   V-Z   Avslutning