torsdag, september 21

TRAD.ATTACK! – KULLAKARVA/SHIMMER GOLD

av Peter Sjöblom

TRAD.ATTACK!: ”Kullakarva/Shimmer Gold” (Trad.Attack Music)

Estniska Trad.Attack! – med punkt och utropstecken – har ett passande namn då de tar sats i folkmusiken men häver sig framåt med rockens kraft. Ett annat sätt att uttrycka det är att de tar det sämsta ur bägge världar och presterar något som på sin höjd skulle platsa i Melodifestivalen.

”Kullakarva”, eller om man föredrar det internationellt anpassade ”Shimmer Gold”, är deras andra fullängdare, utgiven på eget bolag men med pengar från bland annat Telia. Trad.Attack! verkar överhuvudtaget inte ha något emot att fiska efter sidoinkomster. Deras hemsida erbjuder förutom skivor merchandise i form av tröjor, väskor, örhängen och babybodies.

Men det största problemet är kanske inte att deras webbsida ser ut som ett postorderföretag utan att deras musik alltså låter som att den kommer från ett också. Jag kan omöjligen ta detta på allvar. Musiken låter så rått kalkylerad, uttänkt, tillgjord för att passa dem som går loss på de ”etniskt inspirerade” scenutstyrslar som gång efter annat glittrar så tjusigt i ljuset från de samsända tevespektaklens tusenwattslampor. ”Kullakarva” är musik som är utklädd för att likna något men det som den försöker likna existerar inte som annat än en löjeväckande romantisk klyscha. Och något annat finns här inte heller. Det finns ingenting bakom den fläskiga ljudbilden och folklorismerna. Ingenting, annat än krimskrams och småbarnskläder.