lördag, september 23

ROBYN HITCHCOCK – ROBYN HITCHCOCK

av Peter Sjöblom

ROBYN HITCHCOCK: ”Robyn Hitchcock” (Yep Roc)

När Robyn Hitchcock mitt under de svallande punkåren gjorde sig bemärkt som hjärnan i gruppen Soft Boys var det med en helt annan infallsvinkel än sina samtida. Nog för att gruppen öste på tidsenligt men Hitchcock var så gott som ensam om att så uppenbart hämta inspiration från Syd Barrett, det psykedeliska Beatles, The Byrds och i viss mån Captain Beefheart. När Soft Boys upplöstes efter ett fåtal skivor fortsatte Hitchcock kultivera sina influenser till en personlig melodisk rock genomsyrad av en torr brittisk humor, framför allt tillsammans med det musikaliskt elastiska kompbandet Egyptians på skivor som ”Fegmania!”, ”Globe of Frogs” och ”Queen Elvis”. Emellanåt sköt han in akustiska soloplattor som ”I Often Dream of Trains” och den själsvrängda ”Eye”.

Men någonstans längs vägen stelnade påhittigheten till en etablerad form. Skivorna blev mer kliniska, paisleyfärgerna blektes ur och de halvsurrealistiska texterna mattades ut till förutsägbarhet. Än idag kan man vara relativt säker på att man antingen får ett försök till en ny ”Fegmania!” eller, om han är på sitt mer introspektiva humör, en ny ”Eye” men utan nämnda skivors vigör. Robyn Hitchcock har kort sagt blivit tråkig.

Det mest överraskande med skivan ”Robyn Hitchcock” är att den inte har en riktig titel. Skivan är inspelad i Hitchcocks nya hemstad Nashville vilket (möjligen bortsett från ”1970 in Aspic”) inte säger så mycket om hur den låter, och producerad av Raconteurs Brendan Benson vilket säger lite mer. För visst är den här och där lite skrovligare längs kanterna än de närmast föregående skivorna. Hitchcock beskriver själv skivan som ”an ecstatic work of negativity” men extasen har jag svårt att höra. Greppen är så välbekanta, faktiskt uttjänta, att jag inte höjer på ögonbrynen en enda gång. Jag orkar knappt ens höja på ögonlocken. Detta är bara ännu en Robyn Hitchcock-platta i den stora mängden Hitchcock-plattor som orkeslöst försöker emulera de av hans triumfer som ligger långt tillbaka i tiden.