lördag, september 23

ÖRJAN HULTÉN ORION – MINUSGRADER

av Thomas Wihlman

Örjan Hultén Orion: ”Minusgrader” (Artogrush/Plugged Records)

Örjan Hultén Trio kom med sitt sjunde album i våras, medan den fristående kvartetten Örjan Hultén Orion, bestående av Örjan Hultén (saxofon), Torbjörn Gula, piano, Filip Augustson (bas) och Peter Danemo (trummor), nu är inne på sin fjärde skiva.

Det här är en mycket kompetent kvartett, som också haft möjligen att turnera utomlands. De första recensionerna som kommit av det nya albumet ”Minusgrader” är också översvallande positiva.

Samspelet fungerar perfekt, här finns både erfarenhet men också nyfikenhet. Intressant nog finns en koppling till litteraturen, då albumtiteln ”Minusgrader”, fått sitt namn av Tranströmers dikt. Litteraturkopplingen är inte ny för Hultén, i ett tidigare sammanhang fick Hans Fallada ge inspiration. Även de musikaliska referenserna finns på detta album, till exempel i spåret ”One for Britten”. Nio spår får vi, på totalt femtio minuter.

Till det aptitliga hör också den novembergrå omslagsdesignen, signerad Elsa Chartin. Örjan Hultén själv producerade, och Otto Wellton spelade in på Kingside Studios.

Ändå är jag inte helt entusiastisk, trots uppställningen, tankarna och den goda produktionen. Det är kanske de egna kompositionerna som gör detta och att jag gärna sett fler växlingar i tempo. Det flyter på, det flyter på bra, men utan att riktigt överraska eller ens väcka känslorna (trots Tranströmerreferensen).

Låt dig dock inte avskräckas. Lyssningsvärt är det, och kvalitéerna finns. Så jag kollar gärna på kommande album, när det nu blir, för att kolla vart bandets musikaliska vägar leder.