fredag, september 22

LEE MOSES – HOW MUCH LONGER MUST I WAIT?

av Peter Sjöblom

LEE MOSES: ”How Much Longer Must I Wait? Singles & Rarities 1965-1972” (Future Days Recordings)

Lee Moses hör till de artister som fick vänta länge på sitt erkännande. Han fick inte ens uppleva soulkonnässörernas senkomna hyllningar av hans enda LP ”Time and Place” under det nya millenniet då han avled 1997. När skivan först gavs ut 1971 var det inte särskilt många som brydde sig. Och då hade Moses redan haft en flerårig karriär som likaledes föga framgångsrik singelartist. Det är väl onödigt att påpeka att dessa singlar idag byter ägare för rätt stora summor. Vilket också den över tjugo år gamla nyutgåvan av ”Time and Place” på Castle – med singelspåren tillagda som bonus – gör. Så ”How Much Longer Must I Wait?” fyller verkligen en funktion då den inte bara ånyo tillgängliggör dessa svåråtkomliga spår utan dessutom utökar dem med några tidigare ohörda. En sann välgärning av Future Days Recordings.

Detta är nämligen södernsoul av högsta karat. Soundet är opolerat och det hade inte funkat med en välkammad produktion till Lee Moses nästan konfrontativt inlevelse- och uttrycksfulla röst. Räckte inte orden till skrek han, i ett nästan desperat försök att uttrycka det som inte går att formulera. Mellan känsla och uttryck finns ingenting, hans stämband satt direkt på hjärtat, oavsett i ösiga låtar som ”Bad Girl”, groovetunga som ”Never in My Life”, eller emotionellt bristningsfärdiga ballader som den magnifika ”I’m Sad About It” och den Stax-färgade ”You Are Too Much for the Human Heart”. Och de tidigare osläppta låtarna – inklusive den grisigt bluesiga ”What Do You Do” – är lika bra. Det enda som känns överflödigt här två instrumentala covers, ”Reach Out, I’ll Be There” och Beatles ”Day Tripper” – när Lee Moses inte sjunger försvinner ett antal ovärderliga dimensioner.

”How Much Longer Must I Wait?” är en av årets mest angelägna reprissläpp och den kan med fördel kompletteras av ”Time and Place” som helt nyligen kom ut igen på begränsad vinyl, också den på Future Days Recordings.