lördag, september 23

JAZZIG VÄRLDSMUSIK MED MELODIC MELANGE

av Thomas Wihlman

Melodic Melange: Stallet, Stockholm, 22 oktober 2017

Melodic Melange heter en konstellation av eminenta musiker, med Anders Hagberg, känd bland annat från Mynta och Yggdrasil, som initiativtagare och sammanhållande kraft. Det handlar här om spännande kombinationer och möten. Under oktober/november är man på konsertturné i landet och MONO sökte sig till trevliga Stallet i Stockholm för att lyssna.

Spänningen ligger inte bara i mötet mellan palestinskbördige Ahmad al Khatibs oud och Hagbergs saxofoner och flöjter, utan också i Lisbeth Diers slagverk av en mängd olika typer och inte minst i Johannes Lundbergs sofistikerade och nyanserade basgung.

Lägger vi till detta de arabiska klangerna roll och inspiration från samisk jojk så förstår ni att det här är inte musik man enkelt stoppar in i ett fack. Om vi vill sätta ett epitet så låt gå då för jazzig världsmusik. Jag tror också att lyssnaren här gärna gör sin egen tolkning, själv känner jag för att det också handlar om drömmar om irländska gröna fält och om svensk folkmusik.

Det vokala får ett ytterst begränsat utrymme, men när det kommer så görs det bra av Lisbeth Diers. Anders Hagbergs musikaliska projekt skulle till och med kunna växa med tillskott av en röst som Lena Willemarks och med Emilia Ampers nyckelharpa.

Trots de uppenbara musikaliska kvaliteterna och publikens uppskattning så skulle jag gärna
se att man någon gång tog ut svängarna ännu mer, lite råare, lite tuffare. Kanske jag tänker så för att detta är så bra, så musikaliskt perfekt, så att tyglarna skulle kunna släppas på lite grann. Men, trots allt, detta är bara en liten personlig fotnot i sammanhanget – det är lätt att rekommendera ett besök när Melodic Melange dyker upp för en spelning nära dig.