lördag, september 23

BIG STAR, CHRIS BELL

av Peter Sjöblom

BIG STAR: ”The Best of Big Star” (Stax)
CHRIS BELL: ”Looking Forward: The Roots of Big Star” (Omnivore)

Det är nästan förfärande hur många gånger ett band som Big Star kan remastras, arkivrensas, boxförpackas, kompileras och återutges. Särskilt med tanke på att deras två första skivor vid den ursprungliga utgivningen i början av sjuttiotalet dog sotdöden mellan läckande räkenskaper och kapsejsade distributionsavtal, och att den tredje gavs ut under slumpartade former först efter att bandet hade desintegrerat och sångaren och låtskrivaren Alex Chilton var på god väg att göra det samma både psykiskt och fysiskt. (Den som vill veta mer om Chilton kan läsa MONOs artikel om honom här.)

Det är knappast svårt att hitta tillräckligt med bra låtar till en ”Best of Big Star”; svårigheten ligger i vilka låtar man ska välja bort. Samtliga gruppens originalskivor, ”#1 Record”, ”Radio City” och ”Third/Sister Lovers”, är lätta att hitta och då de alla gör sig bäst i sin kompletta form gör man en ren förlustaffär om man nöjer sig med ett koncentrat av dem. Vem ”The Best of Big Star” egentligen vänder sig till är lite oklart. Möjligen de fans som vill ha singelvarianterna på några av låtarna samlade på ett och samma ställe (om de inte redan har det någonstans). En mindre specialiserad lyssnare hade varit mer betjänt av de ordinarie och mer gnistrande LP-versionerna av exempelvis ”September Gurls”, ”Don’t Lie to Me” och ”In the Street”.

Sedan gillar jag inte skivans struktur, med låtarna kronologiskt blandade om vartannat. Kanske beror det på att jag är van vid att höra dem i deras ursprungliga sammanhang, men ”The Best of Big Star” känns ryckig i upplägget, ungefär som att man lyssnade med slumpuppspelningen aktiverad.

Musiken är som sagt fantastisk, men som skiva är ”The Best of Big Star” det inte.

Big Star var från början Chris Bells band, inte Alex Chiltons. Det var Bell som startade gruppen, och hans låtar var direkt avgörande för hur de lät på första plattan, innan han gled ifrån bandet och mot en solokarriär som aldrig tog fart. Innan Big Star hade han haft tid på sig att dana sin egen låtskrivarkaraktär i bland annat grupperna Icewater och Rock City. ”Looking Forward” försöker ge en översiktsbild av den perioden, men liksom ”The Best of Big Star” fastnar den i ett mischmashigt mellanläge. Det mesta som finns på ”Looking Forward” har funnits tillgängligt förut – bara sex av de sammanlagt tjugotvå låtarna är tidigare helt outgivna. Att fyra av dessa bara är ofärdiga instrumentalbakgrunder antyder att Big Star-tunnan redan har skrapats ur ett par gånger för mycket.

Och då är detta ändå bara en försmak av den box med sex LP som ska släppas i höst i vilken både ”Looking Forward” och Bells redan flera gånger utgivna soloinspelningar är tänkta att ingå i sin helhet. Förmodligen har de lyckats skrapa loss lite ytterligare gegga från tunnkanten också. För sätten att pungslå de omättliga Big Star-exegeterna är till synes ändlösa.