lördag, september 23

ROSKILDE 2016: TENACIOUS D

av Linda Bönström (Foto: Roskilde Festival)

Jack Black och Kyle Gass fick varierande recensioner efter sin spelning på Roskildefestivalens Orange Stage. Den 50 000 stora publikskaran var däremot överens – Tenacious D uppfyllde förväntningarna.

”That’s a lot of fucking people”, konstaterar Black när duon kommer upp på scenen och en rejäl mosh pit har bildats längst fram. Är det en rakt igenom stark spelning? Nej, vare sig de humoristiska delarna eller musikaliska håller sig på en jämn nivå under de nittio minuterna. Det sägs sällan men i just fallet med Tenacious D spelar det faktiskt inte så stor roll, det går mellan riktigt dåligt och riktigt bra men publiken är med hela vägen ändå.

Hits finns naturligtvis med; ”Master Exploder”, ”Dude (I Totally Miss You)”, ”Beelzeboss (The Final Showdown)”, ”Rize of the Fenix” och ”Wonderboy”. Avslutningen med ”Fuck Her Gently” är inte bara för de inbitna fansen utan det blir ren allsång, Black förklarar att låten är en hyllning till alla damer men riktar sig till alla killar.

Parodierna och de låga skämten gör att det är mycket lätt att förbise vilka fantastiska musiker som gör bandet till en helhet och det är därför mycket roligt att alla medlemmar får ett eget solo som borde få kritikerna att förläget tystna en smula. Beelzeboss får komma tillbaka på scen och sjunga några verser från Rolling Stones klassikern ”Sympathy for the Devil” och Black gör ”Space Oddity” till en värdig hyllning av David Bowie.