tisdag, maj 21

YOKO ONO – OND ELLER MISSFÖRSTÅDD?

av Sebastian Wickström

Omtvistad och kontroversiell – Yoko Ono är en av de mest färgstarka personligheternas i Beatles-sagan. Här tar Sebastian Wickström sig en titt på personen Yoko.

Jag såg nyligen ett “fun fact” på Reddit som beskrev hur Yoko Ono tvingat Julian Lennon att köpa tillbaka brev från sin döde far på auktion istället för att bara ge dem till honom. Det är ändå brev till Julian, från hans far och Yoko kunde inte förmå sig att undgå den extra inkomsten. Breven köptes för en okänd summa. Så jag har gjort lite forskning, jag tänkte att Yoko kan ju omöjligt vara så galen och det måste ligga mer bakom detta men jag har dessvärre inte hittat något som tyder på att hon är en bra människa. Faktum är att bara genom att läsa om Ono, att försöka förstå henne som person gör mig deprimerad. Bland annat så är fallet med Julians brev inte första gången som Ono har gjort vinst på John Lennons bekostnad på ett sätt som kan klassas som moraliskt tveksamt.

Innan vi fortsätter vill jag understryka att enligt min forskning så kan jag inte påstå att Ono är den enda anledningen till att The Beatles bröt upp. Många fans lägger skulden helt på henne, men jag vill påstå att så är inte fallet. Denna artikel handlar inte om hur Beatles splittrades men läs mina tankar och forskning kring Yoko Ono och så kan ni bestämma själva hur ni känner om saken.

Uppväxten

Yoko Ono är dotter till en bankman och en klassisk pianist i Japan, och på hennes fars sida finns det en lång rad samurajkrigare. Familjen var extremt välbärgad i hennes unga år men sedan anlände andra världskriget och eldbombningarna av Tokyo. Den då tolvåriga Yoko tog skydd i en bunker under Tokyos gator. Efter att röken hade lagt sig så kraschade Japans ekonomi och familjen Ono var inget undantag. Familjen tog flykt till en bergsstad med alla sina ägodelar i en skottkärra och de behövde tigga på gatorna för att kunna äta. Yokos mamma bytte till och med bort en gammal symaskin mot en säck med ris så att de inte skulle behöva svälta. Yoko har sagt att detta är vad som hjälpte henne förstå hur det känns att vara utanför, och att detta var anledningen till att hon utvecklade ett aggressivt beteende kring saker som hon vill ha.

Elva år senare är Yoko tjugotvå år gammal och gifter sig med en kompositör vid namn Toshi Ichiyanagi, senare efter en komplicerad skilsmässa hamnade hon i en klinisk depression som var så allvarlig att hon placerades på mentalsjukhus. Yoko gifte sig igen med en amerikansk jazzmusiker vid namn Anthony Cox som var den grundläggande anledningen till att hon blev utsläppt från mentalsjukhuset. Paret fick en dotter vid namn Kyoko men äktenskapet föll snabbt ihop och Anthony ändrade Kyokos namn till Ruth och flydde med henne samtidigt som det pågick en vårdnadstvist om vem som skulle vara huvudsaklig vårdnadshavare till Ruth/Kyoko. Till slut så fick Anthony vårdnad om Ruth och skälet till det var att han hade argumenterat för att Yoko inte var lämplig att vara förälder på grund av drogmissbruk. Yoko såg inte sin dotter igen på tjugosju år.

När John träffade Yoko

Vid ett senare tillfälle håller Yoko en konstutställning som John Lennon besökte. Till en början var han inte särskilt imponerad av konsten men sedan fick han syn på en stege i mitten av rummet och klättrade till toppen och såg ett enda enkelt litet ord, ”Yes”, skrivet i taket. Han sa att det tilltalade honom för han tyckte att all konst han sett hittills hade varit anti det ena och anti det andra och att detta var en uppfriskande och positiv vinkel i konsten. John och Yokos vänskap växte långsamt och Johns dåvarande fru Cynthia frågade ofta vem den där kvinnan var som ringde deras hemnummer och John svarade att det var bara en galen kvinna som ville fiska efter pengar till sin “avant-garde bullshit”. Men i verkliga fallet hade Yoko hade redan då nästlat sig in i Johns sinne.

Namnet Yoko betyder ”havets barn” och när John skrev sin låt ”Julia” refererade han till Yoko i textraden ”ocean child, calls me”. När Cynthia var på semester bjöd John hem Yoko för att ”spela in musik” och enligt John så spelade de in hela natten och älskade i gryningen. När Cynthia kom hem så såg hon Yoko sitta vid bordet iklädd endast en vit morgonrock och drack te med hennes man varpå John endast yttrar orden: ”Oh, hey”. De skiljer sig kort därefter.

Det är nu som det blir riktigt konstigt. John och Yoko gifter sig och media smutskastar henne direkt, det fanns inget liknande spektakel helt enkelt. De kallade henne sådant som ”Japanese witch”, ”succubus” och ”gold digger”. Denna mediagalenskap måste ha varit otroligt hemskt att bli utsatt för, speciellt om man tar det i beaktande att Yoko hade en historia av depression och mentala sjukdomar. Yoko och Johns relation började bli ansträngd och prövades på riktigt när John stod under press av USA:s migrationsverk och var på väg att bli deporterad och att Yoko i samma veva inte kunde lokalisera sin dotter Kyoko. John reste fram och tillbaka mellan New York och Los Angeles med sin assistent May Pang och när han är i Kalifornien bestämmer han sig för att han vill köpa ett hus med May Pang och slutar svara när Yoko ringer. Yoko letar upp John och får till slut tag på honom och övertygar honom om att komma tillbaka till henne och gör det med påståendet att hon har hittat ett botemedel mot sitt drogberoende. John återvänder till New York och blir uppringd av May Pang som undrar vad i helskotta är det som händer, vart har han tagit vägen? Varpå Yoko svarar att John inte är tillgänglig för tillfället, han är helt slut från sina ”hyphnotherapy sessions”. Två dagar senare springer May Pang på John oplanerat hos tandläkaren och May säger efter deras möte att John ser dum och förvirrad ut. May Pang har sagt att hon trodde att John hade blivit hjärntvättad. John säger när de träffas hos tandläkaren att hans separation från Yoko är slut men att Yoko har gett John tillåtelse att ha May Pang som älskarinna.

Bakom kulisserna

Det är tydligt att en hel del suspekta saker sker bakom kulisserna och folk börjar upptäcka det sakta men säkert. Yoko hae redan varit med vid Beatles alla studioinspelningar och lagt sig i och kommit med råd och kritik till alla Beatles-grabbarna, som vid det laget hade spelat och turnerat tillsammans i över tio år. En tjej som hela tiden föreslog att de behövde mer ”yayayayay” eller djuriska skrik i låtarna var det sista som de behövde just då med spänningar och problem på flera olika fronter då de blev lurade på stora pengar. Pauls svärföräldrar hade börjat lägga sig i bandets management och gruppen jobbade var för sig på så många låtar att de nästan kan klassas som soloartister vid den tiden.

Det är det som jag stör mig mest på, vem är jag att värdera om Yoko är bra eller dålig, missförstådd eller korrekt förstådd, god eller ond? Och jag tror inte att Yoko är ond men det som har skett har skett, mycket finns på video och i intervjuer från bandmedlemmar och liknande och vissa saker är extremt tydliga. Som Yokos behandling av Julian, att han skulle behöva köpa sin fars brev som vilken stolle som helst på auktionen. Men det slutar inte där eftersom John inte lät vare sig Cynthia eller Julian ärva något. Istället för att göra rätt och erkänna att Julian förtjänade en del av sin fars arv både monetärt och materiellt så slogs Yoko Ono i domstol med Julian i åratal tills hon efter stort motstånd lyckades upprätta ett monetärt avtal. Om du tänker dig in i Julians situation, hur arg och besviken du skulle inte du känna dig? Yoko har till och med kallat Julian ”the mistake child” och att hennes son Sean (som för övrigt är en bra musiker) var den planerade avkomman.

Paul McCartney

Som lök på laxen finns ännu en situation som involverande Paul. Paul frågade Yoko (som nu kontrollerade nittio procent av låträttigheterna) om hon kunde byta plats på vem som stod först i credits på musiken från Lennon/McCartney till McCartney/Lennon på de låtar som McCartney skrivit helt själv. Yoko säger till Paul att han ”can go fuck himself” och att han ska sluta försöka ”skriva om historien”. Hon sa det till Paul McCartney. Till Sir Paul McCartney. Jag saknar ord att beskriva hur sjuk den situationen är.

Nästa historia är dock den galnaste av dem alla. Mannen som tog John Lennon från denna jord nämner vi inte vid namn, då han dödade John endast för att bli ökänd för att ha mördat en känd person. Vi som journalister och media skall inte upphöja dessa folk i text eller övrigt men Yoko tyckte det var en utmärkt idé att ta de blodstänkta glasögonen av sin nyligen mördade man och använda dem som albumomslag till sin egna första skiva. Hon använde Johns död för sin egen vinnings skull. Man kan diskutera smakfullheten och värdigheten i detta ”artistiska” drag men hur man än vinklar det så ser det ut som att Yoko i en rad olika drag vill sko sig på Johns bekostnad på ett osmakligt vis.

Som jag nämnde tidigare så tror jag inte Yoko Ono är ond, och jag känner personligen inget direkt hat för henne och jag tror helt ärligt att hon inte var den enda orsaken till att The Beatles ipplöstes, men är den illvilja som media har visat henne och den otroligt stora motvilja som Yoko bemöts av i världen inte ens lite befogad? Hon har gjort mycket för välgörenhet och fredsrörelser och hon har haft ett riktigt tufft liv men är det en bra ursäkt för alla de galna och nästan hemska saker som hon har gjort? Är Yoko helt enkelt missförstådd, eller rent utsagt galen och ond utan medkänsla?

Jag vet inte, det får du, läsaren, bestämma.