tisdag, maj 21

THE BEATLES – COME TOGETHER

av Sebastian Wickström

Sebastian Wickström berättar historien om hur en av Beatles mest kända låtar inte blev en valkampanjlåt.

År 1969 körde Timothy Leary en politisk kampanj mot Ronald Reagan för posten som guvernör i Kalifornien. Hans slogan var ”Come Together… Join The Party”. Efter att ha träffat John Lennon och Yoko Ono på ett av deras kända möten så erbjöd sig Lennon att skriva en kampanjlåt till Leary. Lennon jobbade utan att vila och skickade demos och idéer men innan det hann bli någon kampanj blev Leary arresterad och fängslad för innehav av marijuana och med det tog det slut. Det här kan faktiskt vara ett stort ögonblick i USA:s historia, tänk om Ronald Reagan hade fått slåss om guvernörsposten mot Leary med en hitlåt från John Lennon, hade Reagan då ändå vunnit?

Så Lennon hade den här helt nya låten men ingen att ge den till, så han gav den till The Beatles. Lennon erkände att låten var full av strunt och hade ingenting med Learys politiska budskap att göra. Han sa att han gång på gång försökte att skriva en kampanjlåt men att detta var allt han kunde komma på. Lennon berättade att han tog några musikaliska inslag från Chuck Berrys ”You Can’t Catch Me” och han använde till och med texten, “Here come old flat top”. Men som vanligt i denna moderna värld så blev Lennon stämd. Chuck Berrys skivbolag drog honom inför rötta och Lennon som försökte undvika ett långt och utdragande stämningsmål nöjde sig med att betala för sitt övertramp. Lennon sa att han egentligen kunnat ha ändrat på texten till något i stil med ”here come old iron face” och kanske kommit undan med Men det var inte första gången Chuck Berry blev bestulen av en stor artist. I stort sett alla band på den tiden rånade honom på den ikoniska öppningen till ”Johnny B. Goode”.

Öppningen till ”Come Together” är groovy, vacker och väldigt minnesvärd, vad hör du honom säga där precis i introt? När jag först hörde den trodde jag de sade något i stil med “swoop” som en gammal klassisk “doo wop” grupp men vad Lennon egentligen säger är ”shoot me” och det sägs handla om att skjuta heroin. Men efter att trummorna och effekterna hade lagts på så försvann “me” i mixen och allt vi hör i den färdiga låten är “shoot”.

En sista sak som är värd att ta upp är att det under inspelningen var en sort känsla av passiv aggressivitet mellan John Lennon och Paul McCartney. De höll på att öva låten i studion och McCartney spelade på det elektriska pianot, han hade precis fått en bra känsla för hur han ville spela men så hoppade Lennon på pianot och gjorde den delen helt själv. Efter det gjorde han alla bakgrundsspår i låten utan att be McCartney att vara med som de alltid brukade göra. McCartney säger att på ”Come Together” hade han önskat att sjunga stämmorna med Lennon (han sjunger dem på den slutgiltiga låten men de spelade inte in dem tillsammans) och att han trodde att Lennon hade velat detsamma men att han var för generad att fråga och att han inte jobbade efter sin bästa förmåga under de förhållandena.

”Come Together” är en klassiker vid det här laget och vi är i efterhand tacksamma att det inte blev en kampanjlåt för en politiker i USA.