söndag, maj 19

THE BEATLES – HER MAJESTY

av Sebastian Wickström

Sebastian Wickström berättar om den underliga, 23 sekunder långa låten på ”Abbey Road”, tillägnad hennes majestät, drottningen av England.

”Her Majesty” är en 23 sekunder lång låt i slutet av ”Abbey Road”-medleyt. Om går till iTunes och söker på Beatles-låtarna och sorterar dem efter popularitet hittar du ”Her Majesty” i listans botten. Det har säkert till stor det att göra med låtens längd och kanske andra kvalitéer. Till och med Paul McCartney säger att den är en ”throwaway”, men den är säkert bättre än tusentals andra låtskrivares låtar tillsammans.

Paul har sagt att ”Her Majesty” är en låt med en väldigt monarkisk ton men med glimten i ögat. Nästan som en kärlekslåt till drottningen. När John Kurlander, en av studioteknikerna vid den tiden, var upptagen med att klämma in låten i ”Abbey Road”-medleyt lär Paul ha sagt att “jag gillar inte ‘Her Majesty’, släng bort den”. John Kurlander sade för sig själv att han har lärt sig att aldrig slänga bort saker så efter att John Lennon hade lämnat studion plockade Kurlander upp bandet med ”Her Majesty” från golvet, och lade till en tjugo sekunder lång snutt av tomband och satte ”Her Majesty” sist på skivan. Han bestämde sig för att inte helt och hållet ta bort den från albumet och vips gavs det ut på det viset.

Efter att Paul hade upptäckt den knasiga extralåten sade han att ”det var mycket som gick till på det sättet. Faktiskt, hela vår karriär var sån så det var en passande avslutning”.

Slutligen något intressant: Från början skulle ”Her Majesty” legat mellan “Mean Mr. Mustard” och “Polythene Pam”, så vi får en ”tänk ifall”-version av ”Abbey Road”. Det påverkar inte historien, men för albumet i stort och som konceptalbum har det ju faktiskt en väsentlig betydelse. Beatles historia är full av ”tänk ifall”-ögonblick men ”Her Majesty” är en av de roligaste enligt min åsikt.