fredag, mars 5

YOU ARE WOLF –KELD


av Peter Sjöblom

YOU ARE WOLF: ”Keld” (Firecrest)

Man kan undra över alla konstiga bandnamn nu för tiden. Inte för att substantiv i bestämd form plural alternativt singular alltid var så spännande som namn men de hade i alla fall någon form av rim och reson. You Are Wolf är liksom inget namn, det är ett påstående. Som dessutom är fel. Jag är ingen varg. Inte heller heter jag Wolf, jag heter Peter, det står på mitt leg och längst upp i den här recensionen.

Dessutom låter You Are Wolf som något som jag under normala omständigheter undviker att befatta mig med. Som något dåligt indieband, eller ännu värre, något slags technokollektiv som åker runt och spelar för aspackade svenskar med moralisk frigång på någon sydeuropeisk semesterort.

Lyckligtvis leder namnet tankarna åt helt fel håll. Londonbaserade You Are Wolf är egentligen Kerry Andrew (varför kallar hon sig inte för det istället när hon ger ut skivor?) och gav för några år sedan ut ”Hawk to the Hunting Gone” med ett slags eterisk engelsk folkmusik med experimentellt anslag. Alt-folk, som en del kallar det. ”Keld” fortsätter längs den utstakade vägen men känns mer precis, som att Andrew fått ett större självförtroende under de tre år som förflutit sedan debuten. Hennes röst är fortfarande lågmäld, med en inneboende viskning, och det är just denna lätta Vashti Bunyan-vibb som jag har svårast för med ”Keld”, men Andrew sjunger ändå med ett lite större framåtdriv än sist.

Dessutom harmonierar arrangemangen bättre med själva låtarna denna gång. ”Hawk to the Hunting Gone” kändes mer som att Andrew utgick från en idé om hur det skulle låta och sedan lade till låtarna som ett extra element. ”Keld” känns mer homogen i utförandet och med ett bättre angreppsperspektiv.

Det är också tacknämligt att Kerry Andrew/You Are Wolf undviker de flesta goth-fällorna som hon lätt skulle kunna gå i med ett material som detta. Trots sina experimentella böjelser är hennes uttryck relativt sakligt och utan yvighet och det ger låtarna en större sprängkraft – mindre är helt enkelt mer.

”Keld” når inte hela vägen fram men i skenet av förra skivan är det tydligt att Kerry Andrew/You Are Wolf dels är på rätt väg och dels har nog med kunskap om sina musikaliska rötter.