fredag, juni 9

YOTAM SILBERSTEIN – FUTURE MEMORIES

av Thomas Wihlman

YOTAM SILBERSTEIN: ”Future Memories” (Jazz And People)

Ett annorlunda album, tillkommet på ett alldeles särskilt sätt. Nämligen genom fundraising. Kanske en indikation att det inte är alldeles lätt att få ut jazz i dagens skivindustri.

Nå, det blev ett album, ”Future Memories”, där israeliske, numera New York-boende Yotam Silberstein leker sig fram på gitarrhalsen.

Det är mer än vackert, åtminstone på de flesta spåren. Men till varudeklarationen hör också, att det är någon slags be-bop/latinamerikansk fusion. I det latinamerikanska får vi nog fokusera på Brasilien, och influenser från sådana som Antonio Carlos Jobim och bossanovan. Här har säkert pianisten, bland annat, Vitor Gonçalves haft stort inflytande.

Det är harmoniskt, och kanske mer melodiskt än vad be-bop brukar vara – och det är inte ett problem för mig, tvärtom. Allra bäst tycker jag att det låter i inledningsspåret ”Frozen Memories”, och i ”Wind on the Lake” samt i ”Night Walk”.

Samspelet är lyhört och mjukt, de här fyra musikerna har hittat varann, inte minst märks det i interaktionen mellan Silbersteins gitarr och Gonçalves piano.

Provocerande och nydanande är det kanske inte, men väl värt att lyssna på. Behagligt.