onsdag, mars 29

WILLIE NELSON – LAST MAN STANDING

av Linda Bönström

WILLIE NELSON: ”Last Man Standing” (Sony Legacy)

Countrylegenden Willie Nelson har nyligen fyllt åttiofem och har i sin numera traditionella ordning släppt ännu ett album – hans sextiosjunde – lagom till firandet. ”Last Man Standing”, som Nelson har skrivit främst tillsammans med Buddy Cannon, är långt ifrån uppgivet vemodig men han ställer många frågor om åldrandets villkor. Nelson som själv har fått ställa in flera konserter på sistone på grund av hälsoskäl sjunger i titelspåret om att bli sist kvar – vem ska dö härnäst frågar han sig.

Överlag är det svårt att påstå att Nelson förvånas, ”Last Man Standing” innehåller det vi är vana vid. Det är gud, kvinnor och politik invirat i fantastiska ballader och käcka countrytrudelutter. Utöver titelspåret är det just balladen ”Something You Get Through” som fastnar i huvudet; Nelson har en förmåga att avskalat och faktiskt rätt så sakligt klargöra sakers tillstånd.

En del hävdar att Nelson numera bara pressar ut allt han bara kan, och kanske är det också så, men det måste man väl ändå ha förtjänat efter ett helt liv som outlaw tänker jag. ”Last Man Standing” kommer kanske inte bli sticka ut så mycket i Nelsons gigantiska katalog, men det är en schysst platta och hans låttexter är lika fyndiga som alltid och så som sig bör.