onsdag, mars 29

WAY OUT WEST 2017 – MAC DEMARCO/DIAWARA & ZAHRA/THE XX

av Linda Bönström (foto: Olle Kirchmeier, foto The XX: Annika Berglund)

MAC DEMARCO/FATOUMATA DIAWARA & HINDI ZAHRA/THE XX: Way Out West 11 augusti 2017

En glad och dansant publik väntar kanadensaren Mac DeMarco och hans band, det är solsken och gott humör. Med tre studioalbum bakom sig, nu senast ”This Old Dog”, är DeMarco etablerad som en frontfigur för lazy rock-genren, och ”lazy” är det. Det saknas spänning och drag. Det händer i stort sett ingenting annat än att DeMarco skrattar mer åt sina egna skämt än vad publiken gör, och att bandet gång på gång får stämma instrumenten. Och ljudet lämnar mycket övrigt att önska.

Att Fatoumata Diawara & Hindi Zahra inte spelat tillsammans på tolv år är i snudd på ofattbart när de kör igång på tältscenen Linné under fredagseftermiddagen – de två musikerna tillsammans med sitt band är fantastiskt samspelta. Att publiken dras till dem är ingen slump, här finns det mesta man kan önska sig: energi, passion och musikalitet. Diawara är som en naturkraft på scen som spelar, sjunger och dansar så att håret flyger medan Zahra bidrar med något mjukare sång. Fatoumata Diawara och Hindi Zahra hör egentligen hemma på stora scenen.

Engelsk indiepop bjuder The XX på under fredagskvällen och de bjuder till rejält. Att Romy Madley Croft, Jamie Smith och den särskilt framträdande Oliver Sim på sång och bas är uppskattade av publiken är nästintill en underdrift och de fyller upp scenområdet på nolltid. The XX kopplar omedelbart med publiken och deras blandning av indie-sound och djupa beats och elektroniska slingor är fångande.

 

One Comment

Comments are closed.