fredag, februari 15

TORSSON – HÄLFTEN VORE NOG 1979-2016

av Peter Sjöblom

TORSSON: ”Hälften vore nog – 1979-2016” (Gamlestans Grammofonbolag/Border)

Naturligtvis är Torsson töntiga. Och har alltid varit det. Obotligt gammaldags redan när de dök upp i slutet av sjuttiotalet som ett av banden knutna till det numer legendariska Klippan-bolaget Svenska Popfabriken. Med lantromantiska betraktelser av ett korvkiosk-Sverige i färger som man numer bara ser på gamla vykort i en kartong undanstuvad på någon äldre släktings vind. Torsson är en stilla tillvaro där en påse praliner eller en gammal ihågkommen fotbollsmatch som kanske inte ens ägt rum är anledningar nog att skriva en låt. Gärna med musikaliska inslag från The Kinks, Chuck Berry eller Sir Douglas Quintet.

Det är svårt att tänka sig någonting mer anspråkslöst än Torsson och det är närmast hjärtlöst att inte falla för deras oupphörliga brist på coolhet. Jag vill tro att vi allihop innerst inne är Torsson-fans och att det bara är en fråga om förnekelsemekanismer om man hävdar motsatsen. Jodå, jag har själv förnekat Torsson i perioder men i slutänden har jag alltid på nytt fått kapitulera för deras aldrig falnande charm.

Själva har de kallat sig det fjärde bästa bandet i Lund men hade de inte varit så försynta hade de också kunnat presentera sig som landets förmodligen mest långlivade och mest avväpnande hobbyband. Sedan fullängdsdebuten med ”Att kunna men inte vilja” 1980 har de bara gjort en dryg handfull ordinarie plattor, och bara när tiden har funnits och andan fallit på. Till vardags är gruppens ständige förgrundsgestalt och huvudsaklige låtskrivare Bo Åkerström professor i medicinsk kemi vid Lunds universitet och hittade häromåret – efter åratal av envetet forskande – ett protein i människokroppen som skyddar mot åderförkalkning.

Titeln ”Hälften vore nog” (tagen från en låt som inte finns med på samlingen!) får ses som en Torsson-typiskt självironisk kommentar till skivans omfång – som trippel-CD är detta den fylligaste karriärsammanfattningen hittills och sträcker sig från 1979 ända fram till senaste plattan från förra året. Men som alltid med samlingar kan man hur omfångsrika de än är sakna någon gammal personlig favoritlåt – i mitt fall heter den ”Konsum”, en av deras tidigaste låtar. Men de flesta andra av gruppens örhängen finns med här: ”Klippans centrum”, ”Jag minns en gammal bil”, ”Det spelades bättre boll”, ”Son av ayatollah”, ”Blodomloppet”… De tidiga årens primitivitet har idag slipats ner till förmån för andra kvaliteter såsom en större tyngd och ökad smidighet vilket i sin tur borde kunna göra mer sentida låtar som ”En tung missbrukare”, ”Bara en tablett”, ”Ost, vin och fotboll” och suveräna ”Den stora smällen” till framtida Torsson-klassiker. (För den som bryr sig om sådant finns här också några tidigare outgivna låtar.)

Hade hälften varit nog, precis som titeln säger? Både och. Att köra hela trippeln i ett svep blir lite mäktigt, men tar man en skiva åt gången är det inga problem. Utifrån den breda ambitionen hade mindre snarast varit otillräckligt; som överblick över en glädjespridande och -sprudlande karriär är ”Hälften vore nog” svårslagen.

Trots att ”Konsum” saknas.