fredag, juni 2

THE WINNER FAKES IT ALL

av Peter Sjöblom

ABBA återförenas. Peter Sjöblom känner sig kränkt.

ABBA har återförenats. De har spelat in två nya låtar.

Möjligen är jag den ende i hela världen som inte jublar åt det.

Det finns redan på tok för mycket ABBA i universum, alldeles för många ”The Winner Takes It All”, ”Happy New Year” och ”Waterloo”. ”Waterloo”, som dessutom klonats till miljarders miljarder små-Waterloos av miljarders miljarders dansband. Mycket av vad ABBA gjort låter ju för övrigt precis som dansbandsarketyper.

De nyinspelade låtarna ska tydligen släppas i höst och åtföljas av en så kallad avatarturné. Det betyder att de ska ut och turnera som hologram så att medlemmarna, i sina biologiska upplagor, kan stanna hemma och diska, om de nu gör sådant, eller gå ut med hunden, om de har hund.

Jag förstår inte skillnaden eftersom ABBA alltid har varit som holografiska projektioner, i alla fall har deras musik alltid saknat kött och blod. Och det är inget som jag säger bara för att man ”ska” för att inta en fjantcool von oben-positionering; jag tycker verkligen ABBA är för jävla ihåliga. Proggarna hade helt rätt som pekade ut deras musik som en insmickrande, plastförpackad kitschprodukt framförd av seriefigurer. Producerad av Micke B Tretow. Det var också han som låg bakom landsplågan ”Den makalösa manicken” på åttiotalet. Tyckte det behövde påpekas.

Blotta ordet avatarturné förstärker seriefigurskänslan. Man tänker ju oundvikligen på filmen ”Avatar”, jag ser framför mig Björn och Benny och Anni-Frid och Agnetha som några orimligt uttänjda figurer som svischar runt i luften med blå hy. Som smurferna, på svamp och anabola.

”Avatar”, filmen alltså, var också en uppblåst och brutalt överskattad bedrövelse.

Men nu ska hur som helst våra inhemska exportvänliga smurfer alltså ut och framföra sina smurfhits som redan har tjatats ut på Guantánamo-nivå i nästan ett halvt sekel. Gissa vad det mediautrymme som inte redan slösas bort på Mello kommer att slösas bort på. Jag menar, i den här konkurrensen skulle inte ens Bruce Springsteen få sitt abonnerade spaltutrymme i svenska tidningar om han så begick turnépremiär i Per Bjurmans kök.

Apropå ingenting så ska Bob Dylan lansera en egen whiskey. Hoppas han inte dricker så mycket av den själv. Som hans röst låter numer behöver han inte någon mer rosselolja.