fredag, juni 9

THE NATIONAL – I AM EASY TO FIND

av Linda Bönström

THE NATIONAL: ”I Am Easy to Find” (4AD)

Med tanke på att The National släppte förra årets absolut bästa album, ”Boxer – Live in Brussels” så har jag väntat och väntat på släppet av åttonde studioalbumet från amerikanska indierockarna. Så visar det sig att första lyssningen av ”I Am Easy to Find” gör mig fullständigt ambivalent – är detta ett bra album eller inte?

Och jag blir ärligt talat inte klarare på den punkten efter såväl andra som tredje och möjligen fjärde lyssningen. Plattan är helt klart ett nytt tag från The National, man har valt att inte bara ta in Brooklyn Youth Chorus (som bidrar med ett fint inslag) utan även bland andra Lisa Hannigan, Sharon Van Etten, Mina Tindle (Pauline de Lassus Saint-Geniès), Gail Ann Dorsey och This Is the Kit’s (Kate Stables). De är alla framstående i sig egen rätt och tanken är att de ska bidra med ett kvinnligt perspektiv i låtarna. Låter bra, men å andra sidan, nej det låter inte alltid bra.

Jag kan bli lite irriterad: jag vill ha Matt Beringers röst i centrum, jag vill ha Aaron Dessner, Bryce Dressner, Scott Devendorf och Bryan Devendorf så som jag lärt mig känna deras musik från utvecklingen av albumet ”Sleep Well Beast” (2017). Det går utan problem att följa med tematiskt i den sexton spår och nästan sextiofyra minuter långa plattan, även om den inte är musikaliskt fulländad. Emellanåt stretar ”I Am Easy to Find” alldeles för mycket för att jag ska tycka att det är lika intressant. Två av de fyra singlarna, ”You Had Your Soul with You” och ”Light Years”, är därmed också de låtarna som fastnar bäst. Andra pärlor drunknar.

”I Am Easy to Find” blir en sådan där platta som jag mixtrar lite med själv och skapar en spellista som utesluter exempelvis ”Dust Swirls in Strange Light”, ”Her Father in the Pool” (dock fin gospel om man nu är ute efter det), och ”Where Is Her Head” (som hade varit schysst om Beringer behållit den låten åt sig själv).

Kuriosa är en kortfilm som hör ihop med plattan – det är dock viktigt att påpeka plattan inte är något soundtrack – regisserad av Mike Mills. I kortfilmen, och på albumomslaget, är den svenska skådespelerskan Alicia Vikander huvudperson. Poängen med filmen? Enligt Aaron Dessner var bara halva ”I Am Easy to Find” färdig när Mills kom in i projektet och Dessner krediterar honom för att andra halvan slutfördes.

Det hjälper inte, om än mildrar, att till exempel Dorsey som i många år var David Bowies basist och bakgrundsångerska bidrar – ”I Am Easy to Find” är inte enkel att ta till sig med hjärta och hjärna. Andra album må passera den här plattan på årets bästalistor, men jag kommer knappast sälja min biljett till The Nationals Sverigebesök. Trots allt är bandet fortfarande svårslaget.