tisdag, maj 21

THE BEATLES – HERE COMES THE SUN

av Sebastian Wickström

Sebastian Wickström fortsätter detaljstudera Beatles – idag är turen kommen till George Harrisons ”Here Comes The Sun”.

I det idylliska Surrey står Eric Claptons hus tyst och ensligt medan snön smälter på marken. Träden, blommorna och gräset börjar återigen växa, och ber med ett tyst leende vintern att dra åt helvete.

George Harrison hade tröttnat på affärerna i Beatles skivbolag Apple. Det började kännas som att gå i skolan och all business kom ivägen för det han verkligen älskade, att göra musik. En vacker vårmorgon rymmer han till Claptons hus, och tillsammans promenerar de runt i trädgården med gitarrerna vid sin sida. Eric säger att det är något han sällan gör, att det är något som Harrison får honom till, George är liksom en magisk person. De sätter sig ner i ena änden av trädgården medan solen skimrande glimtar fram mellan träden. George börjar sjunga frasen ”here comes the sun” medan Clapton sitter tyst bredvid och bevittnar hur ett mästerverk blir till. Han säger att våren i England alltid kommer så sent så när den väl kommer känns det som att man har förtjänat den.

När det är dags att spela in låten i studio rullas ett stort monster till manick in, den med tiden välkända Moog-synten. Uppfinnaren Robert Moog lämnade aldrig några instruktioner för hur den skulle användas, så Harrison är tvungen att pröva sig fram. Han böjer och bänder för att få fram det önskade ljudet, en kreativ men komplicerad process som skiljde sig mycket från hur man gör idag med vår tids kompakta MIDI-syntar.

Till sist en liten rolig grej som påminner oss Beatles-älskare om varför vi är så intresserade av historien bakom bandet, deras låtar och mystiken som omgärdar allt som Beatles rörde vid. När George Harrisons son Dhani tillsammans med producenten George Martin och hans son gick igenom de oanvända spåren till ”Here Comes the Sun” upptäckte de ett bortglömt gitarrsolo. Ljudet är inte alls så bra, men i Youtube-klippet nedan kan man höra det hemliga solot som aldrig kom med på den färdiga skivan.