tisdag, maj 21

THE BEATLES – DAY TRIPPER

av Sebastian Wickström

Sebastian Wickström tar en titt på hur Beatles-låten ”Day Tripper” kom till.

The Beatles befinner sig under en enorm press. Med kort varsel behöver de få ihop en ny storsäljande singel. John Lennon och Paul McCartney skriver ”Day Tripper” tillsammans, men Lennon har sagt att det till största delen var hans skapelse, att det var en folklåt som han komponerat flera månader tidigare och som han piffat upp för att den skulle passa singelformatet. Men i sann samarbetsanda erkände han också att både han och Paul hade lagt ner enormt mycket arbete på den och att Paul var låtens huvudsakliga upphovsman.

“Day Tripper” var en fras man sade med glimten i ögat i mitten av sextiotalet när LSD var på uppsving, för att göra narr av så kallade ”fair weather hippies”, det vill säga killar och tjejer som inte levde som hippies fullt ut, ”söndagshippies”. Idag skulle de kallas ”wannabes” eller posörer. Paul beskrev dessa ”day trippers” som ”Sunday drivers” och sade att Beatles var heltidsförare och ”full time trippers”. Men hippierörelsen var inte endast centrerad kring drogerna utan var en myriad av saker som lockade folk till hippiegemenskapen. Kanske var det Beatles poäng att påminna folk om deras syn på att vara hippies.

Slutligen så kan jag nämna att raden “she’s a big teaser” inte var med i ursprungstexten. The Beatles visste att de inte skulle få igenom originalets ”she’s a prick teaser”. Tänk er själva hur det hade blivit med “she’s a prick teaser, she took me half the way there”. Lite för direkt enligt min åsikt, men roligt som en anekdot.