måndag, juni 1

T.I. – US OR ELSE: LETTER TO THE SYSTEM

av Linda Bönström

T.I.: ”Us or Else: Letter to the System” (Grand Hustle/Roc Nation)

Clifford ”T.I.” Joseph Harris Jr. överraskade med sin första fullängdare på tre år, en dubbel-EP.

”Us or Else: Letter to the System” annonserades som ett exklusivt släpp på streamingtjänsten Tidal bara några månader efter EP:n ”Use or Else” vars sex låtar ingår på nya plattan. Projektet är ett stort samarbete mellan en rad artister som exempelvis B.o.B, Killer Mike, Translee, Gizzle, Tokyo Jetz, Ra Ra och London Jae – ”Us or Else: Letter to the System” är i högsta grad resultatet av en kollektiv anstränging.

Det är en riskabel idé men att nästan hälften av låtarna tillhör en annan skiva är inget som sticker ut utan ”Us or Else: Letter to the System” hålls ihop av det explicita temat och beatsen.

Skivan fortsätter på temat social orättvisa, polisbrutalitet, rasism och religion; T.I. själv har kommenterat att han vill använda sin plattform till att vara folkets röst och uppmärksamma det lidande många amerikaner genomgår. Låten ”Warzone”, som handlar om polisens trakasserier av svarta och dödligt övervåld, blir bättre och bättre för varje spelning. Det geniala outrot med aktivisten Jane Elliott gör ”Warzone” till en av skivans höjdpunkter.

”40 Acres” (featuring Killer Mike and B. Rossi) släpptes egentligen förra sommaren av The Hustle Gang men har här polerats upp och tillsammans med ”Letter to the System” (featuring London Jae and Translee) och ”Writer” (featuring Translee and B.o.B.) har T.I. fått ihop ett slagkraftigt brev till systemet.