torsdag, mars 30

SAMANTHA FISH – CHILLS & FEVER

av Peter Sjöblom

SAMANTHA FISH: ”Chills & Fever” (Ruf)

Samantha Fish har en serie bluesrockiga plattor bakom sig men till ”Chills & Fever” har hon ändrat kurs och valt ut ett knippe mer eller mindre obskyra soul- och soulbetonade covers. Att hon plockat in musiker från Detroit Cobras är perfekt för konceptet – de om några vet ju hur man injicerar flytande garagerockbly i soulens blodomlopp.

Men Samantha Fish kan inte mäta sig Detroit Cobras sångerska Rachel Nagy som av uppenbara skäl är den närmaste referensen. Visst kan Fish ta i när det behövs vilket hon brukar få en hel del beröm för, men hennes röst är för tunn för ansatserna och istället för att bli kraftfull blir den för gäll ibland på gränsen till skrikig. Och kompet är överraskande tamt med tanke på vilka som är inblandade.

Jag förmodar att tanken med ”Chills & Fever” delvis har varit att göra något åt Sharon Jones-hållet, eller kanske egentligen något i Amy Winehouse-anda, men skivan klarar inte av att förvalta sina ambitioner. Samantha Fish känns mest som lillsyrran som också vill vara med och leka.

Låturvalet är det däremot inget fel på, med titellåten – i original med Ronnie Love men kanske mer känd med Tom Jones, Charles Sheffields ”It’s Your Voodoo Working”, Lonnie Lester northern soul-stänkare ”You Can’t Go” och Bettye LaVettes frustrerat förföriska ”You’ll Never Change”. Låtar som tillsammans med flera andra visar att Samantha Fish har hjärtat på rätta stället men inte pumpförmågan som krävs för att göra dem tillräckligt levande.