tisdag, maj 30

SÄKERT! – DÄGGDJUR

av Linda Bönström

SÄKERT!: ”Däggdjur” (Razzia/Sony)

Annika Norlin är den där musikern som går att kalla för ”doldis”, prisregn och utsålda konserter till trots. Med nya skivan ”Däggdjur”, hennes tredje på svenska, har hon med sin särpräglade röst och förtroliga texter återigen befäst sin plats bland Sveriges musikelit. Med ett gäng musiker bestående av bland andra Henrik Oja (mellontron, gitarr, sång), Ola Klüft (sång), Daniel Berglund (trummor), Jacob Nyström (piano sång) och Lovisa Nyström (sång) har Norlin fångat in det personliga med hjälp av röster från det norrländska indielandskapet.

Skivans texter är typiskt norlinska, avskalade men med ett stort innehåll, ett berättande om sorg och glädje, att vara utanför och att höra till, samhällets krav och frihet. För första gången har hon valt att skriva om när hon blev mamma, något hon tidigare undvikit att kommentera; om låten ”Diane Fossey” säger hon: ”Jag hoppas ni vet att alla havande med självaktning måste göra en särskild spellista så att barnet kan komma till livet på ett värdigt sätt.”

Duetten ”Stilla utan hat” med Jakob Hellman växer med varje spelning och det är nästintill omöjligt att inte nynna med i ”Snooza” där Rikard From på orgel och Frida Johansson på fiol ger en mjuk inramning som för tankarna direkt till sovmorgon. ”Inte jag heller” består av hela elva röster inspelade separata från varandra: ”Denna var en MARDRÖM att få klart på grund av att vi tvingade nästan alla som medverkar på skivan att sjunga hela låten, fast lite okonsekvent, och sedan klippte vi ihop enstaka rader ungefär som man lägger ett golv”, säger Norlin.

Skivans största behållning är första spåret ”Allting flyter” och ”Det kommer att hända” där Norlin får till det driv i låtarna som kännetecknar Säkert!

Problemet med ”Däggdjur” är att Norlin varit generös, alltför generös, med att dela med sig av låtarna och skivan vinglar lite utan hennes starka uttryck som fick mer plats på förra skivan ”Facit” (2010).  Det som hade gjort ”Däggdjur” klockren hade helt enkelt varit mer av Annika Norlin.