lördag, september 19

RINGO STARR – GIVE MORE LOVE

av Peter Sjöblom

RINGO STARR: ”Give More Love” (Universal)

Visst är det lite tjatigt att ständigt påpeka hur charmig nyblivne sjuttiosjuåringen Ringo Starr är, men det är ju just den charmen som gör att han kommer undan med mycket som inte skulle passera med andra artister. Hans skivor brukar vara harmlösa och lättviktiga men alltid med ett gott hjärta och ett smittande leende.

I vanlig ordning omger sig den gamle Beatles-medlemmen med en stor mängd namnkunniga kompisar. Flera av de medverkande på ”Give More Love” har passerat genom Ringos ständigt skiftande All-Star Band, såsom Steve Lukather, Peter Frampton, Joe Walsh och Edgar Winter. Paul McCartney tittar in på ett par spår också, men från en svensk horisont är den största ögonbrynshöjaren ”You Can’t Fight Lightning”, inspelad i Stockholm med bland andra trummisen Fredrik Aspelin och Anders F. Rönnbloms mångårige gitarrist Peter R. Ericson i kompet. ”You Can’t Fight Lightning” är en av fyra nyinspelningar av gamla Ringo-låtar som ligger som bonus på plattan; de andra är ”Back Off Boogaloo”, ”Don’t Pass Me By” och ”Photograph”.

I övrigt skiljer skivan sig inte mycket från andra Starr-plattor. Han blandar tyngre och lättare material så att alla ska få sitt, men själv verkar han trivas allra bäst när han får släppa fram sin livslånga countryfäbless som i ”So Wrong for so Long”, och när han får gammeldagsrocka helt opretentiöst som i ”Shake It Up”.

På det hela taget då? Tja, det är en Ringo-platta. Charmig, med gott hjärta och smittande leende – men knappast något jag kommer att plocka fram särskilt många gånger.