söndag, januari 17

RICHARD THOMPSON – ACOUSTIC RARITITES

av Peter Sjöblom

RICHARD THOMPSON: ”Acoustic Rarities” (Beeswing)

Knappt har ”Acoustic Classics II” hunnit svalna efter utgivningen förrän Richard Thompson släpper ännu en skiva med akustiska nyinspelningar av äldre låtar. Men till skillnad från de föregående plattorna i serien fyller ”Acoustic Rarities” en funktion då tonvikten ligger på låtar som han gett bort till andra och sådana som fram tills nu legat outgivna helt och hållet. Med andra ord slipper vi de mest redundanta nyversionerna av låtar som alla Thompson-fans redan har hört hundratals gånger.

Visserligen skiftar glöden en aning mellan plattans låtar men generellt sett låter Thompson mer inspirerad här än vad han gjorde på de två föregående delarna i ”Acoustic”-serien. Helt enkelt verkar också han tycka att det är roligare att spela okända låtar som ”What If”, ”Seven Brothers”, ”I’ll Take All My Sorrows to the Sea” och den skruvade jazzpastischen ”Alexander Graham Bell” än gamla publik- och personliga favoriter. Bara fem av de fjorton låtarna här kan sägas vara Thompson-bekanta sedan tidigare, och även om ”End of the Rainbow” och gamla örhängen från Fairport Convention-tiden som ”Sloth” och ”Poor Will and the Jolly Hangman” är bättre i sina originalversioner så är de bra mycket roligare att höra än den miljonte versionen av den korkade ”Valerie” eller den redan från början övertröga ”I Misunderstood”.

”Acoustic Rarities” må vara ett stickspår, men den har utan tvekan fler poänger än vad någon av ”Classics”-skivorna hade.

Skivan släpps 6 oktober och kommer också att finnas tillgänglig som en specialutgåva tillsammans med ”Acoustic Classics II”.