torsdag, mars 30

RICHARD THOMPSON – ACOUSTIC CLASSICS II

av Peter Sjöblom

RICHARD THOMPSON: ”Acoustic Classics II” (Proper)

Första volymen av Richard Thompsons ”Acoustic Classics” kom för några år sedan men var inte särskilt imponerande. Med enbart en akustisk gitarr gav han ett tvärsnitt av sin solokarriär, vilket inte var ett långsökt tilltag eftersom han under alla år med framgång gjort konserter i det intima formatet. Men vad ”Acoustic Classics” allra tydligast visade är hur viktig just publiken är för situationen. Skivan simulerade en Richard Thompson-konsert men saknade dess spänning. Det samma gäller för ”Acoustic Classics II”.

Tidsspannet är större denna gång; Thompson har inte bara valt låtar från skivorna i eget namn och dem tillsammans med före detta frun Linda utan går längre bakåt, till tiden med de stilbildande folkrockarna Fairport Convention. Men ”Genesis Hall” och ”Meet on the Ledge” dras med samma svårspecificerade glanslöshet som det mesta av skivan. Undantagen är den tredje av plattans Fairport-låtar, ”Crazy Man Michael”, och den mer sentida ”Guns Are the Tongues”.

Med vilken annan artist som helst skulle man kunna tro att ”Acoustic Classics”-volymerna är ett sätt att fylla igen kreativa hål, men Thompson har alltid varit en produktiv artist som givit ut skivor i en relativt jämn ström genom åren. Då han inte rimligtvis inte har någon sviktande skapelsedrift att dölja drar jag slutsatsen att ”Acoustic Classics” är ett hjärteprojekt. Men det hjälps inte. Trots ett sedvanligt drivet gitarrspel och ett utmärkt låtmaterial är den en fadd och onödig diskografiutfyllnad.

Skivan släpps 11 augusti men kan förbeställas redan nu från skivbolaget Proper och välsorterad näthandlare.