onsdag, juni 7

RAY BLK – EMPRESS


av Linda Bönström

Ray BLK: ”Empress” (Island)

”Building Living Knowing” är tjugofemårige Rita Ekweres motto och under namnet Ray BLK vann hon förra året BBC’s Sound of 2017. Nu har studiodebuten landat och ”Empress” är ett åtta spår som lyser av självförtroende.

Ray BLK bjuder på en fusion mellan pop och R&B och gör så med känsla. Saken är att ”Empress” passar bra på mainstream-radio samtidigt som hennes röst sänder ut exklusiva vibbar. Född i Nigeria och uppvuxen i London måste sägas påverka ljudbilden så väl som texterna vilka är fokuserade på sociala frågor som ungdomsbrottslighet, att vara ekonomiskt oberoende och på kärlek.

Framför allt är ”Empress” en platta som syftar till att peppa kvinnor, självständighet går som en röd tråd genom de åtta spåren. Och just de åtta spåren är några låtar för kort eftersom Ray BLK hade sannolikt kunnat bära upp dem, dessutom ska tilläggas att skivan saknar gästartister (förutom en sampling av ett telefonmeddelande) vilket knappast beror på att hon inte haft erbjudanden utan återigen: självständighet.

”Empress” är en skön platta som kan tilltala en stor publik, till och med en skeptiker som jag finner soundet intressant. Jag väntar på att se var Ray BLK landar härnäst.