torsdag, mars 30

PAVEY ARK – CLOSE YOUR EYES AND THINK OF NOTHING


av Peter Sjöblom

PAVEY ARK: ”Close Your Eyes and Think of Nothing” (Pavey Ark)

Engelska Pavey Ark – de kommer närmare bestämt från Hull – begår fullängdsdebut i en folk- och singer/songwriter-inspirerad anda. Som infuenser nämner de Jackson C.Frank, Michael Chapman, Love och – förstås Nick Drake. I den egenkomponerade låten ”Cuckoo” skönjer jag spår också efter R.E.M. då refrängen är klart lik deras ”(Don’t Go Back To) Rockville”. Som kan utläsas av inspirationerna spelar Pavey Ark, centrerade kring sångaren och låtskrivaren Neil Thomas, i en softare anda. Hans rätt tilltalande men något för luftläckande röst och de akustiska gitarrerna är ryggraden i arrangemangen, de understödjande elektriska har ett rent ljud, och stråkarrangemangen lämnar gott om utrymme till cello.

Men den kanske bästa jämförelsen är den med Sunhouse, en engelsk grupp som gjorde en riktigt lovande debut 1998 med ”Crazy on the Weekend”, men sedan försvann trots att det var ett av det årets bästa skivor. Pavey Ark plockar upp deras oförtjänt fallna mantel.

”Close Your Eyes and Think of Nothing” kommer inte vända upp och ner på din tillvaro, men här finns definitivt potential. Skivan är bra, men om Neil Thomas tar i lite mer och Pavey Ark lägger lite mer kraft bakom spelet (följ exemplet i skivans bästa låt ”Hidden Hills”) kommer nästa skiva bli ännu bättre.