torsdag, mars 30

OLD CROW MEDICINE SHOW – VOLUNTEER

av Peter Sjöblom

OLD CROW MEDICINE SHOW: ”Volunteer” (Sony Nashville)

Efter att ”O Brother, Where Art Thou?” blivit en braksuccé precis i början av nollnolltalet blossade intresset för gammal bluegrass och amerikansk folkmusik upp ordentligt. På gott och ont – inte all musik som kom i kölvattnet av bröderna Coens filmberättelse har varit bra.

De flerfaldigt prisbelönta old timey-revivalisterna Old Crow Medicine Shows debut, en egenproducerad kassett, förekom visserligen filmens premiär med ett par år men man kan misstänka att gruppen fick extra vind i seglen av filmens framgångar. Men även om de var tidigare ute med sin rustika stringband/bluegrass-musik lider de av just det som många av deras ”O Brother”-efterföljare lider av; det känns inte som att deras musik i första hand kommer ur hjärtat, vare sig ur deras eget eller ur den genuina bluegrassens.

Old Crow Medicine Show låter som att de citerar ur skolboken; de har gjort sin läxa, lämnat ett äpple på frökens kateder och räcker upp handen på alla frågor men det känns inte genuint. Och är det något som den här musiken absolut måste ha så är det genuinitet. Annars blir det som en hejig charad med för mycket yee-haa i. Och det är precis det som är felet med ”Volunteer”.