onsdag, mars 29

MUSIK OCH OMTANKE – FYRA KÄNDA RÖSTER OM 2018

av Linda Bönström (foto Rickard Söderberg: Erik Lundback)

Året slutar inte med öppnade julklappar, fullproppade julbord och champagneskål – inte för alla. MONO har frågat runt vad som engagerat mest under 2018.

Stefan Sundström stödjer Extinction Rebellion Sverige, en organisation som genom fredlig civil olydnad vill driva fram en politik som stoppar klimatförstörelsen. Han menar att det är dags att sluta vänta på att politiker och finansfurstar ska komma att frälsa oss från den stundande klimatkatastrofen:

– Dom är som gamla alkisar som säger att de ska sluta kröka imorgon, och sen smyger iväg till bolaget så fort de kan. Vi måste ta ansvaret själva. Göra som Greta Thunberg och andra ungdomar: strejka, blockera flygplatser, hjälpas åt att bygga ett hållbart jordbruk, tvinga hyresvärdar att upplåta plats åt hyresgästers initiativ till att sätta upp solceller på taken. Allt sånt.

En huvudfråga för Extinction Rebellion Sverige är också den pågående massutrotningen av olika djur och växtarter.

– Konfrontation med de mäktiga intressen som försvarar den döende fossilberoende utsugarkulturen. Och det är precis vi som måste göra det.

– Det är vi som har ansvaret inför kommande generationer.

När det kommer till musikåret 2018 menar Sundström att han hellre tar sig en tur i skogen.

– Sad to say tycker jag ärligt att det var fågelsången i våras, i april, som var bäst.

– Det har säkert kommit en massa bra, men floden av reklamjinglar och skit gör att jag har slutit till mina öron och gått ut i skogen.

– Ber om ursäkt att jag inte lyssnar längre, vet att det finns massa människor som gör musik med hjärta och själ.

Operasångaren Rickard Söderberg vill slå ett slag för organisationen Ny Gemenskap.

– I tider då allt fler människor hamnar i utanförskap, eller till och med utan bostad eller någon annan fast punkt i livet, är Ny Gemenskap en av alla de fantastiska platser där eldsjälar arbetar för att ge sina medmänniskor ett mål mat, lite värme och hjälp att komma på fötter igen.

Höjdpunkter från 2018 i musikväg har för Söderberg också med socialt engagemang att göra.

– Att vi långsamt tillsammans börjar inse vilken oerhörd mening musik har som samlande kraft, oavsett om man till exempel sjunger i en kör, går på en konsert eller bara har den som energigivare i en manifestation.

– Kulturens, och musikens, värde går inte att överskatta. Det är min nyårshälsning till alla politiker.

Musikern Erling Ramskjell, tidigare känd under artistnamnet Æ, menar att han snarare är starstruck av människor som arbetar för välgörenhetsorganisationer än av popstjärnor.

– Det är ju oerhört många organisationer och människor som försöker göra världen lite bättre, och borde få cred – många osjälviska hjältar och medmänniskor finns där ute.

– Om jag bara får välja en organisation… Är ju kanske lite mainstream men jag är verkligen en fanboy av Läkare utan gränser. Alla vet ju säkert vad de gör men de är verkligen närvarande i områden som är tungt drabbade av kriser och de bryr sig inte om etnicitet, religion eller politiska åsikter.

– De fokuserar bara på att arbeta med människor som har det svårt. Dom kör järnet! Dom är den verkliga Rocken!

Året som gått har lämnat Ramskjell med känslan av att vara ”sinnessjukt privilegierad” som han uttrycker det.

– Man blir ju lite arbetsskadad och hinner inte med så mycket mer musik än den jag jobbar med själv. I februari kommer en ny soloplatta och jag har gjort lite kortfilmsmusik i höst.

Med bandet Likholmen har han även gjort ett stort beställningsjobb där en ny platta börjat spelas in och tillsammans med Hallstein Sandvin producerat Ingeborg Oktobers nya platta ”Skjømmingsboka”.

– Jag har också gjort lite musik med Norges bästa hiphop-artist KLISH, och spelat. Så: känslan av att vara sinnessjukt privilegierad att få arbeta med så många bra människor har varit bäst.

– Och självklart: Att jag hittade mina gamla Allan Edwall-vinyler igen… och att Abidaz har släppt en ny låt!

I veckan släppte Sofia Thesaurus en musikvideo till sin låt ”För varmt i kylan här” i förmån till hemlösa och andra utsatta. Videon är gjord i samarbete med Röda korset och Stadsmissionen i Malmö och tillsammans har en spelning planerats in i början på nästa år.

– Andreas Paulsson har filmat och fantastiska trettonåriga Tilda Andreasson är tiggare och transformeras till isdansare för att ge hopp och riva murar!

Röda korset är en organisation som gör det möjligt för hemlösa att få hjälp med mat, varma kläder och hygienartiklar.

– Röda korset hjälper Malmö. Jag blir jätteglad, som en fin julklapp till mig, om ni alla delar videon med era vänner och viktigast av allt: Skänk en julklapp till Kontrapunkt!