måndag, juli 13

MIKAELA FINNE – MIKAELA FINNE

av Thomas Wihlman

MIKAELA FINNE: ”Mikaela Finne” (egen utgivning)

Har Sverige någon countrymusik att tala om? Ja, den finns. Men ska det handla om något riktigt kraftfullt då får man importera det. Från Finland till exempel.

Jag talar om Mikaela Finne, född i finlandssvenska Vasa, men bosatt i Stockholm sedan några år. Soloartist sedan 2014.

Sakta har hon arbetat sig fram i karriären. Mängder av spelningar i källare och andra små lokaler. Sådant ger erfarenhet, och erfarenhet är också vad hon sökte nyligen i Nashville. Nu ger all denna strävan resultat. I år med spelningar utomlands och placeringar på spellistor både i Storbritannien och i USA.

Ett starkt bevis på hennes ambitioner är det första fullängdsalbumet, med titeln ”Mikaela Finne”, som just släppts. Titeln är helt naturlig, det är till stor del musik som hon skrivit själv, med undantag från ett spår från Townes van Zandt och ett från Bruce Springsteen. Vi möter countryrockiga ”Package Full of Heartache” och ”Stay”. ”Home Sweet Home” är en hyllning till de österbottniska rötterna. Avslutningsspåret ”The World Song” är starkt, även om jag gärna lyft fram Finnes röst en aning mer på bekostnad av ackompanjemanget.

Sällan hör man en så stark röst på ett debutalbum. Sällan hör man en svensk, nåja finlandssvensk, artist som behärskar engelskan (eller snarare amerikanskan) så väl. Sällan hör man ett debutalbum med så många starka låtar. Sällan hör man ett sådant svenskt countryalbum. Grammynominerade Oscar Harryson har producerat och satt sin kvalitetsstämpel på ett debutalbum som lovar mer, mycket mer.