onsdag, juni 7

METTE JUUL – CHANGE


av Thomas Wihlman

METTE JUUL: ”Change” (Universal)

Ibland vill man bara ha det lite soft, sjunka in i musikens detaljer, ackompanjerade av en duktig vokalist eller vokalissa.

Just ett sådant album är Mette Juuls album ”Change”. Kanske jag har lite svårt för just förändringstemat, det kan handla om relationer som spräcks och så vidare, men känsloutbrotten märks knappast i detta album. Det är alltså ganska återhållet.

Men, det är mycket välgjort, en duktig sångare, och ackompanjemanget är helt sjukt bra för att tala i ett lite modernare språk än musiken på albumet. Noterar till exempel att svenske Ulf Wakenius bidrar till det snygga, men det är också en dansk och amerikansk besättning. Även Mette Juul själv står för gitarrspel och har dessutom producerat.

Så inga känsloutbrott, men inte heller meningslöst hiss till trettiotredje våningen-oljud. Och låtarna: Jag blir riktigt förtjust i Juuls egna kompositioner som ”Young Song” och ”Northern Woods”. ”Young Song” har en stilla fläkt av folkmusik, inklusive ett Dylanartat munspel. Mycket fint och smakfullt. Utöver detta till exempel Cole Porter och Antonio Carlos Jobim. Så, i grunden ett jazzalbum, men som också rör sig mot den musikaliska omvärlden i lite olika riktningar.

Lite petigt kanske, men engelskan hittar inte riktigt hem, det är som jag någonstans i botten känner att detta måste vara dansk-engelska även om det långtifrån en stor sak och inte förtar njutningen.

Och när jag hör detta album känner jag att jag också måste plocka fram mitt gamla Peggy Lee-album från 1972, betitlat ”Norma Deloris Egstrom” (som Lee egentligen hette). Lite av samma känsla och varför inte det albumets sista spår ”I’ll Be Seeing You”. För mer av Mette Juuls får vi säkert se och höra.