torsdag, mars 30

MARY GAUTHIER – RIFLES & ROSARY BEADS

av Peter Sjöblom

MARY GAUTHIER: ”Rifles & Rosary Beads” (Proper)

Kriget tar aldrig slut, det fortsätter i huvudet på de hemvändande soldaterna. Familjer även långt från nyhetssändningarna krigszoner slås sönder – varje år beräknas långt över sjutusen krigsveteraner ta livet av sig. Enbart i USA. Lägger man till stridande från andra länder lär siffran öka markant. Hur många trauman som förblir obehandlade och hur många berättelser som aldrig blir berättade är förmodligen omöjligt att säga men Songwriting with Soldiers underlättar för många att få grepp om det ogripbara. Det är en icke vinstdrivande organisation och ett behandlingsprogram där både sårade före detta soldater och militärer fortfarande i tjänst samarbetar med professionella låtskrivare för att ge fasorna en röst och lättnad åt de drabbade. Flera har uppgett att programmet har förändrat deras liv och i flera fall till och med räddat det.

En av dem som medverkar i projektet är Mary Gauthier som under en närmare tjugo år lång skivkarriär av utmejslad singer/songwriter-country hunnit bearbeta sina erfarenheter både som föräldralös och (tillfrisknad) missbrukare. Efter att ha levt med sina egna demoner så länge var det inte svårt för henne att på ”Rifles & Rosary Beads” helt och hållet kliva in i andras mörka erfarenheter. Skivans texter är skrivna utifrån flera perspektiv men alltid med grund i soldaternas och deras familjers egna berättelser.

Det stora allvaret som är plattans grundförutsättning skulle lätt kunna placera den i en obekväm position. Det krävs mycket av själva låtarna för att bära upp ämnet. Lyckligtvis klarar de i de flesta fall av det. I John Prine-aktiga ”Bullet Holes in the Sky” och i titellåten som hade platsat på Springsteens ”Nebraska” är Gauthier inkännande och intim, medan den kraftfulla inledningslåten ”Soldering On” tornar upp sig majestätiskt. Ingen kan rimligtvis ta miste på att Mary Gauthier brinner både för låtarna och historierna de ger offentligt liv åt och det gör ”Rifles & Rosary Beads” till en av hennes starkaste skivor hittills.

Skivan släpps 26 januari men kan redan nu förbeställas direkt från Proper Music och välsorterade detaljister. Songwriting with Soldiers hemsida hittar ni här.