fredag, mars 31

LIVE! THE NATIONAL – KÖPENHAMN 29/11 2019

av Linda Bönström (foto: Linda Bönström)

THE NATIONAL: Royal Arena, Köpenhamn 29/11 2019

The National kommer sannolikt, mycket sannolikt, gå som vinnare över årets spelningar i min bok. Energin och samspelet är någonting rent fantastiskt från minuten som bandet äntrar scenen till dess att de kliver av.

Tidigare i år släpptes albumet ”I’m Easy to Find” och när bandet spelade på Dalhalla i Rättvik i somras följdes det av lysande recensioner. Uppträdandet i Royal Arena är verkligen inte sämre – det är en blandning av exakt allt man kan önska sig som konsertpublik.

Det här är bandet som ger järnet och de får det så se okonstlat ut, både i scennärvaro (trots att sångaren Matt Berninger gärna ger sig ut flera gånger bland publiken) och rena musikaliska färdigheter. Syskonen Aaron och Bryce Dessner är båda lysande gitarrister som verkligen bör framhållas för intensiviteten och skickligheten i sitt spel. Bryan Devendorf på trummor och Scott Devendorf på bas, även de syskon, upplevs kanske inte som lika häftiga men visst besitter de talang de också.

Spellistan som bandet satt ihop är kanske inte helt originell men ändå blandas här friskt med klassiker som ”Bloodbuzz Ohio”, ”I Need My Girl” och ”Fake Empire” med nyare material som ”Rylan”, ”Light Years” och ”Oblivions”. Egentligen misstänker jag att publiken hade varit lika exalterad oavsett låtval för trots att arenan bara sålt ut två tredjedelar så är det en mycket hängiven publik som följer The National.

Trots att den här spelningen får mig att må riktigt, riktigt bra finns det utrymme för bandet att ge mer – för det finns någonting som inte alltid kommer fram – men vad tusen gör det? Det här var toppen.