lördag, mars 25

LINDA BÖNSTRÖMS ÅRSKRÖNIKA OCH BÄSTA-LISTA

av Linda Bönström (foto Regina Spektor: Sture Svensson)

Linda Bönström sammanfattar året och presenterar listan över årets bästa skivor.

Nytt å nytt…

Det verkar som att vi kommer att klara oss! Inte för att ta ut alltför mycket i förskott men året rusar fram mot sitt slut med samma hastighet som försäljningen av seglarmössor när Håkan Hellström ska spela på Ullevi. Om man någon gång upplevt ett skitår i sin sanna bemärkelse är det inte svårt att veta när det inte är ett skitår. Åtminstone inte så här på slutspurten, inte när man har möjligheten att sitta med sina hörlurar, dricka kaffe och ägna sig åt det nödvändiga klockan fyra en måndagsmorgon.

Inte visste väl jag att vi faktiskt skulle genomföra det! Inte att det som började som en gemensam klagosång om illsinnade redaktörer och usla tidningar skulle leda till MONO, musiksajten som bryr sig om musik – på riktigt! Peter Sjöblom och jag slog oss ihop för det vi hela tiden kallat för ett passionsprojekt, för det ni läser är helt enkelt inget mindre än just det. Passion för de där nypressade plattorna, glänsande CD-skivorna, ja vi kan vid nödfall även sträcka oss efter de digitala spåren. Det är en plats för det obskyra, det fantastiska, det usla och rakt i papperskorgen. Ett forum för det nya, gamla, det som aldrig borde ha getts ut och det odödliga. Artiklar, recensioner, krönikor, intervjuer, foto – tillsammans med våra fantastiska medarbetare finns det något för alla på sajten!

MONO är något vi bestämde oss för med principen att göra exakt så som vi vill ha det, och det verkar som att ni läsare håller med oss!


Japp, då är det dags för de där obligatoriska erkännandena och listorna som gett mig ångest i veckor. Min dotter Lilith och jag brukar sätta ihop en gemensam spellista med nyårsmusik (i stort sett brukar den se ut som en lika galen mix som Sjöblom och jag brukar bjuda på varje månad), men den låser jag in i vårt privata valv. Istället har jag tagit mig en funderare på vad jag recenserat – och inte recenserat – under året. Fatoumata Diawara & Hindi Zahra gjorde en fantastisk spelning på Way Out West i somras och Zahras ”Homeland” (Parlophone, 2015) har gått en del här hemma. Andra suveräna gäster i Göteborg var The XX med sitt så suggestiva sound, Regina Spektor kom med klassiker så väl som nya albumet ”Remember Us To Life” (vars ”Older and Taller”, ”Bleeding Heart”, ”Grand Hotel” och… ja, jag borde ha recenserat den helt enkelt), och Annika Norlin, Säkert!, spelade en avskalad men mäktig tolkning av sina tidigare låtar och spår från nya plattan ”Däggdjur” (Razzia/Sony).

På temat avskalat släppte Lars Winnerbäck ”Vi var där” (Universal Music) och en kvadrupelvinyl måste få lite extra uppmärksamhet tycker jag. Nyheter i min musikvärld har till exempel varit supercoola Sharon Jones, självsäkra countryduon Shelby Lynne och Allison Moorer, finslipade Lukas Nelson och Promise of the Real, och skarpsynta Sofia Thelin Edgren. Under året har jag också haft möjlighet att dyka ner i iTunes Festival:London-arkivet (som bland annat innehåller en helt superb inspelning med Amy Winehouse från 2007 och inte mindre än fyra gig med Mumford & Sons) och en hel EP-weekend hanns med.

Min nominering till årets YouTube-klipp är – naturligtvis – Eminem och hans freestyle ”The Storm” riktad mot president Donald J. Trump vid BET Hip Hop Awards. Dessutom så släpper Eminem sitt nya album ”Revival” (Shady) lagom till helgen!

”And any fan of mine who’s a supporter of his
I’m drawing in the sand a line: you’re either for or against

And if you can’t decide who you like more and you’re split
On who you should stand beside, I’ll do it for you with this:
Fuck you!”

Då så, end of the line, kan man få göra listan i alfabetisk ordning? Nu blir det så i vilket fall!

ÅRETS BÄSTA SKIVOR 2017
FUTURE & YOUNG THUG: ”Super Slimey” (Epic)
LORDE: ”Melodrama” (Universal)
SHELBY LYNNE & ALLISON MOORER: ”Not Dark Yet” (Silver Cross)
LAURA MARLING: ”Semper Femina” (More Alarming Records)
MORRISSEY: ”Low in High School” (BMG)
THE NATIONAL: ”Sleep Well Beast” (4AD)
OMAWUMI: ”Timeless” (Cabal Entertainment/Roc Nation)
SÄKERT!: ”Däggdjur” (Razzia/Sony)
ROGER WATERS: ”Is This the Life We Really Want?” (Columbia)
LARS WINNERBÄCK: ”Vi var där” (Universal)