måndag, mars 27

LAURA MARLING – SEMPER FEMINA

av Linda Bönström

LAURA MARLING: ”Semper Femina” (More Alarming Records)

Singer/songwriter-genren har de senaste åren imploderat av sångerskor som wailar livet ur en annars så fantastisk konstart. Laura Marling kommer med sitt sjätte studioalbum ”Semper Femina” och tillsammans med producenten Blake Mills är det ett välkommet avbrott.

Den tjugosjuåriga brittiskan har en avskalad men fängslande röst som är svår att värja sig mot – hon behöver inte skrika för att höras. Skivans låtar är både invecklade och okonstlade och Marlings gitarrspel driver på både stråkar och bas. ”Wild Fire” är helt och hållet lysande, med ”Wild Ones” och ”Nothing, Not Nearly” tätt inpå. Titellåten ”Nouel” förklarar meningen med ”Semper Femina”, Virgils latinska poem om kvinnans föränderlighet, och Marling har gett alla skivans karaktärer ett kvinnligt pronomen. Hon har sagt att från början var ”Semper Femina” tänkt att skrivas utifrån mäns perspektiv på kvinnor men under processen blev hon alltmer varse sin egen uppfattning. Allt landade i en vacker skiva om relationer, de som förloras och de som dyrkas.

”Semper Femina” är inte ett storverk men Laura Marling är att betrakta som ett hopp för tvåtusentalets singer/songwriters.