tisdag, september 29

LARS WINNERBÄCK – VI VAR DÄR

 

av Linda Bönström

LARS WINNERBÄCK: ”Vi var där” (Universal Music)

 

Konserthuset i Göteborg 2011, här kunde Lars Winnerbäcks nya live-skiva redan ha kommit till liv. Istället lät den vänta på sig och här i dagarna släpptes kvadrupelvinylen ”Vi var där”.

Det krävs fingertoppskänsla att välja ut trettioåtta låtar från Winnerbäcks gedigna samling plattor som fungerar att omvandla till akustiska, kraftfulla spår. Och som vanligt lyckas det – i vissa fall överträffas originalinspelningarna så som med ”Khom loy”, ”Skolklockan” och ”Gå med mig vart jag går”.

Trots att två skivor tillkommit sedan turnén 2011, ”Hosianna” och ”Granit och morän”, känns plattan trygg utan att för den sakens skull vara tråkig. Snarare är Winnerbäck här till stor del i sin rätta miljö, det blir intressant: ”Över gränsen”, ”Ett slags liv”, ”Järnvägsspår” och ”Sysselmannen” får med hans dova röst och mjuka melankoliska texter ett eget liv. Till och med ”Hugger i sten” och ”Om du lämnade mig nu” som egentligen är nästintill uttjatade vid det här laget får en uppfräschning. Winnerbäck själv verkar dessutom vara piggare än på länge, något har lossnat. Helt nya låten ”Snö och marschaller” är kanske inte någon hit men enkelheten lyckas ändå, jag nynnar med. Mathias Blomdahl är smått genialisk med komp på gitarr, piano, munspel, klaviatur och bastrumma.”Vi var där” är mixad av Ronny Lahti, känd som Sveriges mest anlitade inspelningstekniker, och Winnerbäck själv.