fredag, april 10

KREPT & KONAN – REVENGE IS SWEET

av Linda Bönström

KREPT & KONAN: ”Revenge Is Sweet” (Virgin)

Det tycks aldrig riktigt ha velat sig för Cayso Johnson (Krept) och Karl Wilson (Konan), trots att det är sex år sedan duon skrev på för Virgin är ”Revenge Is Sweet” blott deras andra studioalbum. Men publiken har alltid funnits där för Krept & Konan och mixarna utgivna på egna skivbolaget Play Dirty är antagligen en stor anledning till att det finns inget på ”Revenge Is Sweet” som antyder att de skulle vara nykomlingar.

Själv har jag en svaghet för Croydon, platsen där det bästa av dagens brittiska musik föds i en oändlig ström av influenser, och Krept och Konan är en naturlig del av utvecklingen. På den här plattan möter hiphopen jamaicansk danechall tillsammans med schysst London underground-sound – med en smula gospel dessutom (”Goat Level”).

Texterna är smidiga och så som så ofta med hiphop handlar det om att komma från inget och ta sig till nästa nivå, och det fungerar utan att bli plattityder. ”First Time” gästas av Tory Lanez och übercoola Spice, i dag kallad för världens populäraste kvinna inom dancehall och dessutom Sverigeaktuell nästa sommar, men hon känns ändå något malplacerad. Krapt & Konan har överhuvudtaget inte haft problem med att hitta samarbetspartners till plattan: D-Block Europé (”Tell Me” som lider av autotune), Headie One och K-Trap (”I Spy”, irriterande bakgrund men okej nästintill spoken word-rap) och Mostack (”Cheating on Wifey”, märkligt löjlig låt).

Men ”Revenge Is Sweet” har bättre flyt än den med det senaste engelska stjärnskottet Stormzy och Krepts rappande kusin Cadet (som avled i en bilolycka förra året), på låten ”Keept Talking”. Här går det snabbare och hårdare till och är en av plattans bästa spår. Även Wizkid slänger in lite afrobeat i låten ”G Love”. ”Broski” är en hyllning till vännen och partnern i duons restaurang Creps & Cones, Nyasha ”Nash” Chagonda som begick självmord förra året, är skivans starkaste låt (med spåret ”Salaam” tätt i hälarna). ”Before It’s Too Late” är ett enormt viktigt spoken word-meddelande framfört av rapparen Ramz om hur mental hälsa är viktigare än allt annat.

Självklart är ”Revenge Is Sweet” ett schysst album som förutom de vanliga hiphop-ingredienserna med sex, pengar och att veta sin plats faktiskt även innehåller ett djupare innehåll som man Krept & Conan måste berömmas för. Ändå tror jag att fansen kommer att föredra tidigare mixtapes, men studioinspelandet har bara börjat för duon. Uppföljaren till ”Revenge Is Sweet” kommer antagligen att följa inom kort.