onsdag, mars 29

KNASH – EN OSLIPAD DIAMANT

av Malin Bergman Gardskär

KNASH: Debaser Strand, Stockholm, 16 juni

Det är svårt att som kvinna inte känna sig allt annat än inspirerad och glad när de sex tjejerna i bandet KNASH äntrar scenen och sparkar igång fredagskvällen. Och inte är det särskilt svårt att förstå att dessa tjejer snabbt har vunnit en publik trots deras hittills korta karriär.

Bandet har ett tydligt budskap med sin musik: att synliggöra patriarkala maktstrukturer (och krossa dem). Att visa musikbranschen (och resten av världen) att här kommer det sex tjejer som skiter fullständigt i vad ni tycker, vi gör det ändå, vilket är genomljuvligt att få se och höra.

Musikmässigt svänger det om bandet. Även om inte punk är det första som slår mig när jag först hör dem, så landar jag ändå snabbt i att det är någon form av dansant hipsterpunk. De får bra gensvar av publiken och levererar både genuin spelglädje och självförtroende där de står på Debaser Strands scen och spelar låtar som handlar både om mens, mansplaining och att män för dem enbart är ett stycke kött. Det tråkiga är bara att deras budskap än så länge bara verkar gå hem hos en redan medveten publik.

Men, de behöver bli mer samspelta. Och även om mellansnacket känns äkta och spontant så önskar jag att det hade funnits en helhet och struktur på det. De saknar ännu den proffsighet som kanske krävs för att fullkomligt äga musikscenen även om de är där och nosar på den. Men det är ingen tvekan om att det här bandet är lite av en oslipad diamant och jag är rätt säker på att dessa tjejer kommer att gå långt, vad de än tar sig för.