MONO riktar sina blickar både mot nutidens musik, framtidens men också mot äldre musik. I dag vevar vi i vår antikrunda tillbaka till det estniska sjuttiotalet.
Ibland blir tillbakablickandet en rejäl déjà vu-upplevelse. När jag sitter och zappar på min Apple TV väljer jag denna gång den estniska televisionens, ETV, app. Bara dessa appar med livesändningar från rysk teve, fransk teve, tysk teve, turkisk teve och så vidare kan innebära musikaliska upplevelser i sig!
Det finns skäl att gå till ETV-appen. Här kan man hitta vacker körmusik, klassisk musik, parodier på åttiotalets sovjetockuperade estniska samhälle och mycket annat. Naturligtvis underlättas det av att jag förstår lite av språket, kunskaper som jag skaffade mig i slutet av sjuttio- och under åttiotalet genom mitt östeuropaintresse och politiska engagemang och tack vare estniska vänner.
Så i ett några år gammalt liveprogram, tillägnad en, oftast äldre, artist i varje program dyker de upp denna dag. Fix. En av åttiotalets största grupper (jodå, jag minns också Kuldne Trio och rockgruppen Apelsin).
Någonstans bland min källares undanstuvade LP-skivor finns säkert ett Fix-album, för när de i detta teveprogram kör sina gamla hits låter det helt klart välbekant. I samma källare finns förstås RAM, Eesti Riiklik Akademiiline Meeskoor, Georg Ots och Apelsin med sin ”Viis Viimast”.
Varför ska man då bry sig om en obskyr estnisk popgrupp som knappt någon svensk hört talas om? Jag skulle vilja säga så här: Allt behöver inte vara tekniskt perfekt och dagens svenska stjärnproducenter skulle nog skratta. Men, det är bra musiker, ibland faktiskt riktigt bra låtar. Musiker som sätter sina tydliga spår i dagens estniska popmusik men också nu bryggar över till landets fantastiska körmusik.
När jag ser den några år gamla slås jag av variationen från tönt till riktig rock, från schlager, till folk till country. Sångerskan under ett antal år finns med, och i bakhuvudet surrar namnet. Silvi Vrait, var det så hon hette? Jo, så var det. Tyvärr bortgången 2013 i en hjärntumör.
Och om du bara så där händelsevis i ditt tidigare liv missat Fix så kanske du ändå inte missade att Silvi Vrait representerade Estland i Eurovisionsfestivalen 1994 med ”Nagu Merelaine”.
Så skaffa dig en app från något tevebolag och börja botanisera. Det kan ge oväntade musikaliska upplevelser. Det är inte bara YouTube och Spotify som gäller.