lördag, april 1

HANK WILLIAMS – THE COMPLETE HEALTH & HAPPINESS RECORDINGS

av Peter Sjöblom

HANK WILLIAMS: ”The Complete Health & Happiness Recordings” (BMG)

Den som inte vill ha mer än de kändaste Hank Williams-låtarna klarar sig utmärkt med en samling som den svårslagna dubbeln ”40 Greatest Hits”. De mer hängivna behöver behöver förstås mycket mer än så och inte minst de nakna inspelningarna med enbart Hank och hans akustiska gitarr. Utgåvor som ”The Complete Health & Happiness Recordings” i sin tur vänder sig direkt till de verkliga nördarna som redan har en fyllig samling med arkivmaterial.

Den dubbla (på vinyl, trippla) ”The Complete Health & Happiness Recordings” innehåller samtliga åtta sessioner Williams gjorde för radioprogrammet Health & Happiness 1949. Fyra år senare skulle hans leverne ta livet av honom, men här hade han varit stjärna i blott två år och hade fortfarande sin ungdomliga vigör i behåll. Med kraft i rösten levererar han en blandning av populära låtar som ”Lovesick Blues”, ”Mansion on the Hill” och ”Lost Highway” och mindre bekanta nummer som den värkande vackra countrygospeln ”Tramp on the Street” (detta är den enda kända Williams-inspelningen av låten). Man kan argumentera för att den låten enbart är värd priset för den här sammanställningen. Åtminstone gör den att man kan ha överseende med de låtar Hanks fru Audrey sjunger. Som det står i häftestexten: ”Det finns inga förmildrande drag med hennes sång; antingen hatar man den eller så avskyr man den”.

Ljudet är fantastiskt, en riktig ögonbrynshöjare. Man har gjort ett storartat jobb med att få bort knäpp och knaster från de så kallade transcription discs – gjorda speciellt för radiostationer – som materialet är hämtat ifrån. Det låter rent men inte själlöst, och det är häpnadsväckande att tänka sig att dessa inspelningar gjordes för sjuttio år sedan.

Jo, visst är ”The Complete Health & Happiness Recordings” en överkurs för de mest inbitna fansen, men för dem är det verkligen en otroligt givande sådan.