tisdag, maj 30

GHETTS – GHETTO GOSPEL: THE NEW TESTAMENT

av Linda Bönström

GHETTS: ”Ghetto Gospel: The New Testament” (GIIG)

Grime, åh denna lilla pärla till genre som poppade upp från Londons undergroundscen i början på millenniet, är ett tämligen outforskat område inom den svenska hiphopen. Engelske rapparen Ghetts – tidigare känd under namnet Ghetto – kör sitt eget race och med ”Ghetto Gospel: The New Testament” blir det emellanåt intressant.

Med elektroniska slingor och tyngre beats blir soundet på samma våglängd som sången (eller snarare talet som är utmärkande för grime) och ibland fungerar det utmärkt som i ”Halloween” och ”Pick Up the Phone” (med President T). Ibland slår det fel och blir istället slätstruket som i ”Purple Sky” (med Wretch 32) och ”Spiritual Warfare” med Leah McFall och Jordy (och som textmässigt egentligen fastnar rätt så fort). Kanske är problemet för mig det som titeln faktiskt lovar: gospel. I teorin är det en mycket spännande influens att inkorporera, men jag tycker att ofta blir det tyvärr trist och smörigt.

”Ghetto Gospel: The New Testament” är blott Ghetts andra fullängdare då han ägnat sin tid åt framförallt mixtapes så det finns utrymme för utveckling. Om grime slår igenom igen på mainstreamscenen kan vi räkna med att Ghetts kommer att ha en central roll.