fredag, mars 31

FINLÄNDSK FEST I DAGARNA TRE

av Thomas Wihlman

Den 24-26 augusti blir Stockholm blåvitt. Stora festligheter väntar i Kungsträdgården för att fira nationen Finlands hundra år. Festivalen är den största finländska satsningen på jubileumsåret utanför Finlands gränser.

Musik, mat, samtal, diskussioner, tävlingar, utställningar, Mumin och mycket annat blir det. Lite olika fokus de olika dagarna, men gemensamt är varje dag blir det väldigt mycket musik. Det säger förstås inte MONO nej till.

Finland är en oupptäckt resurs för Sverige, sa Mark Levengood, när han var med och presenterade festivalen på en pressträff.

Och jag tror att det kan gälla för den finländska musiken också. Den är inte bara tango och Lordi.

Nej, festivalen presenterar ett jätteurval med artister med Finlandsanknytning, både boende i Finland och i Sverige. Så du som ännu inte är bekant med dessa har faktiskt en fin chans att helt gratis lyssna till sådana som Maria Ylipää (som hade huvudrollen i den svenska uppsättningen av Kristina från Duvemåla nyligen), tonårsidolen och kanske Finlands Justin Bieber, Isac Elliot, manskören Huutajat (sjunger som namnet låter), rappare, rockband och så vidare. Naturligtvis kommer också Arja Saijonmaa.

Av de medverkande artister som bor i Sverige märks bland andra Anna Järvinen, Iiris Viljanen och Frida Andersson. Frida uppträder tillsammans med Bo Sundström (Bo Kaspers). Ja, lite tango ändå. Från Darya och Månskensorkestern, även om deras musik får karakteriseras som experimentell, modern tango.

Celebriteter av en annan art kommer också att avlägga besök, nämligen det svenska kungaparet, Finlands president Sauli Niinistö med fru Jenni Haukio och de bägge ländernas statsministrar.

Thomas Forsström, artistansvarig, poängterar att det är en festival för alla, inte bara för oss med finländsk anknytning. Målet är etthundratusen besökare. En del av dessa är busslaster med finländare som tar chansen att se sina idoler gratis. Och Forsström hoppas förstås också, som Mark Levengood, att festivalen ska göra Finland lite mindre oupptäckt. Bredden på arrangemanget verkar i alla fall ge förutsättningarna.

Vi ses i Kungsan! Torilla tavataan!