fredag, mars 31

FESTIVAL! – GUIDE TILL SOMMARENS MUSIK


av Linda Bönström (foto ovan: Sture Svensson)

På jakt efter den ultimata festivalupplevelsen? MONO guidar dig genom Sverige och ut i Europa till de hetaste spelningarna sommaren 2018.

Grönan Live!
Plats: Stockholm, Sverige
När: 3 maj-28 september

Traditionellt kör Gröna Lund igång sin musikfestival redan i maj och med över sjuttio konserter att välja mellan så står man knappast utan valmöjligheter. För en del passar det finfint att strosa runt bland grönskan på Djurgården eller åka några plåtmonster på räls innan spelningarna, det finns en väldigt vardaglig air kring det hela trots antalet superstjärnor som äntrar scenen. 6 juni är det dags för Marilyn Manson som genom decennier attraherat en stor skara alternativrockare och när förra årets ”Heaven Upside Down”släpptes visade Manson att han ännu inte är helt uträknad. Vill man hänga kvar på Grönan kommer Alice Cooper, Johnny Depp och Joe Perry dagen därpå och uppträder med sitt band Hollywood Vampires eller varför inte planera in ett besök veckan därpå, 14 juni, och kolla in singer/songwritern James Bay.

Sweden Rock
Plats: Sölvesborg, Sverige
När: 6-9 juni

Sweden Rock måste anses som startskottet för säsongen när tusentals hårdrockare samlas i lilla Sölvesborg i Blekinge varje år. Billigt? Nej! Men är man frälst så är man frälst och programmet inkluderar mixade artister så som Judas Priest med fyrtiofem miljoner sålda album i bakfickan, deathpunkbandet Turbonegro och på sitt återtåg Wilmer X .

Robert Smith’s Meltdown
Plats: London, England
När: 15-24 juni

Meltdown har i tjugofem år kört det spännande konceptet att en artist erbjuds möjligheten att anordna precis den festival hen önskar och i år har äran gått till Robert Smith, frontfiguren och sångaren i The Cure. Programmet visar att Smith fortfarande är kreativ ut i fingerspetsarna och han har blandat fritt med band som alternativa Placebo och rockande Manic Street Preachers. Men ska man investera i en biljett har Meltdown flera one off-gig där band som The Libertines och Nine Inch Nails förärar Robert Smith’s Meltdown sin närvaro. Avslutningsvis håller ikoniska Smith en exklusiv tvåtimmarsspelning.

Summerburst
Plats: Stockholm, Sverige
När: 15-16 juni

Live Nation säljer biljetter till Summerburst till skandalösa priser, men tycks detta inte spela någon roll när årets största housefest går av stapeln. Tidigare i månaden var det Ullevi som var skådeplatsen och nu flyttar det hela bubblande kalaset till Stadion. Axwell & Ingrosso och State of Sound är några som förväntas höja stämningen.

Dalhalla
Plats: Rättvik, Sverige
När: 9 juni-1 september

Dalhalla är en underbar liten – eller rätt så stor – pärla där musiker från hela världen lirar på den nu närmaste ikoniska utomhusscenen. Det tidigare kalkbrottet ute i dalmasarnas skog är en sällsynt akustisk gåva som även i år drar stora namn. Nick Cave & The Bad Seeds, Tom Jones, Malena Ernman, Björk, Elvis Costello & The Imposters, Morrissey och Lars Winnerbäck är bara några.

London Stadium
Plats: London
När: 15 -16 juni och 22-23 juni

På besök i London? Då är Wembley platsen att besöka, denna olympiska arena som värvar de största av de största artisterna. Naturligtvis har The Rolling Stones kört sitt gig för sommaren redan men det finns allt mer, tillsammans inte bara som man och fru utan som kollegor besöker Beyoncé och Jay-Z Europa med ”On the Run”-turnén. Och råkade du dessutom missa Foo Fighters senaste Sverigebesök så kan du nu gottgöra detta med någon av dessa klassiska rockkonserter på Wembley.

TRNSMT
Plats: Glasgow Green, Skottland
När: 29 juni-1 juli och 6-8 juli

Lämnar man London så kan man även kolla in den skotska nykomlingen TRNSMT. Uppställningen för årets festival inkluderar Arctic Monkeys, Liam Gallagher och norska Sigrid. I juli gästar också Queen med Adam Lambert som support och Franz Ferdinand. Självklart har man också bokat in den egna stoltheten syntpopbandet Chvrches.

Rock Werchter
Plats: Werchter, Belgien
När: 5-8 juli

Om festivaler inte är det första du tänker på när du tänker på Belgien så kan Rock Werchter övertyga dig om annat! I år har man lockat till sig en imponerande skara artister så som bland andra Alice in Chains, Anderson .Paak, David Byrne, Gorillaz, Noel Gallagher’s High Flying Birds, MGMT, Steven Wilson, Snow Patrol, The Killers och svenska First Aid Kit.

NOS Alive
Plats: Passeio Maritimo de Alges, Portugal
När: 12-14 juli

Som att det slående portugisiska landskapet inte vore nog, festivalyran sveper dessutom in över landet. Queens of the Stone Age, The National och Jack White är några som uppträder.

Roskildefestivalen
Plats: Roskilde, Danmark
När: 30 juni-7 juli

Ingen festivalguide kan anses komplett utan Roskildefestivalen! En vecka lång inbjuder den till mycket av allt helt enkelt och i år är stora dragplåstret hiphopgurun Eminem så om man missat spelningen i Stockholm den andre juli är det nu som gäller! Andra stora namn är Bruno Mars, Fleet Foxes och Young Fathers. Roskildefestivalen är också generös mot sina svenska grannar och har bokat bland andra Fever Ray, First Aid Kit, Watain, Miriam Bryant, Mount Liberation Unlimited, Pale Honey, Rome Is Not A Town samt Sista Bossen.

Van Morrison + Special Guest Graham Nash
Plats: Trädgårdsföreningen, Sverige
När: 16 juli

Sjuttiotvåårige Van The Man, adlade sir George Ivan Morrison, behöver väl knappast presenteras och med sig i Göteborg har han Graham Nash, känd från The Hollies och Crosby, Stills & Nash.

Mavis Staples
Plats: KB och Pustervik, Sverige
När: 16 juli och 17 juli

Äntligen kommer soul- och gospelgudinnan Mavis Staples till Sverige! I turneplanen står inte mindre än två spelningar, en i Malmö och en i Göteborg, och sjuttioåttaåringen visar då inga tecken på att sakta ner.

Storsjöyran
Plats: Östersund, Sverige
När: 27-28 juli

Storsjöyran är veteraner och har sedan sextiotalet arrangerat festivaler i Östersund. I år är Kraftwerk, Zara Larsson, Magnus Carlson, Hov1 och Slowgold inbokade. Docenterna hör också till yrans dragplåster.

Øyafestivalen
Plats: Tøyenparken, Norge
När: 7-11 augusti

Sensommarkväll i Oslo är inget mindre än perfekt med Øyafestivalen! Största akten är Kendrik Lamar men norrbaggarna är också mycket förtjusta i svenskarna Fever Ray, Dungen och Neneh Cherry. Tillsammans med Patti Smith avslutar man festivalen med en knall. En tjusning med festivalen är också Øyanatt som fortsätter efter klockan elva på kvällen i centrum.

Way Out West
Plats: Göteborg, Sverige
När: 9-11 augusti

Klassikern Way Out West står för sommarens sista sånger och förutom headliners som Iggy Pop, Patti Smith och Kendrik Lamar får vi även nöjet att återigen dansa till Anna Von Hausswolff och röja med Timbuktu & Damn!. Kamasi Washington och Mura Masa registrerades också på MONOs radar förra året.