tisdag, mars 21

FEMI KUTI – ONE PEOPLE ONE WORLD

av Peter Sjöblom

FEMI KUTI: ”One People One World” (Knitting Factory)

Av de bägge Kuti-bröderna Femi och Seun har mina preferenser alltid legat hos den förstnämnde. (Dock gjorde Seun helt nyligen en riktigt bra skiva – läs MONOs recension av den här). Femi Kuti har i mina öron alltid haft till sin favör att han är den som hela tiden legat närmast pappa Fela i stil – ett i grunden klassiskt nigerianskt afrofunksound som utan att ängslas skär genom trenderna.

I vanlig ordning har Femi Kuti ett starkt politiskt tonfall på ”One People One World”. Om man bara ser på det ytligt i det ljus som allsköns nationalistiska krafter kastar över världen kan en titel som ”Africa Will Be Great Again” uppfattas som stötande, men minns att även om Femi Kutis hållning är stolt är den av den anti-auktoritära sorten – alltså raka motsatsen till den som Trump uppvisar och som titeln så uppenbart anspelar på. Kuti står för en frihet som rakryggat inkluderar istället för att exkludera. Man behöver inte ens lyssna på vad han sjunger för själva musiken utstrålar exakt samma sak.

Som brukligt med Femi Kutis skivor är det just det jublande allvaret som gör ”One People One World” så tilltalande. Det är svårt att inte ryckas med av bubblet i titellåten och ”Dem Militarize Democracy”, drivet i ”Evil People” och suget i ”Corruption Na Stealing”. Egentligen är det bara två låtar som inte håller måttet, den alldeles för nippriga ”E Get as E Be” och den soppiga avslutningslåten ”The Way Our Lives Go”; i stort är ”One People One World” frisk afrofunk av fint märke.