fredag, mars 31

FEM FRÅGOR MED JENNY FRANKE: MATS PERSSON, TRUMMOR

av Jenny Franke (bild: Gun Hemström)

Jenny Franke har mött upp med sex musiker för att ställa fem frågor var. Nu under julveckan publicerar en frågesession om dagen! Idag: Mats Persson.

Mats Persson är en hårt arbetande trummis och slagverkare som hörts och synts mycket i etern. Det som fångade mig med honom när jag hörde honom första gången 1986 är hans intensitet och scennärvaro.

Hur kom du in i musiken?
Jag började spela trummor i kommunala musikskolan när jag var nio år. På den tiden fanns det både en liten symfoniorkester, ett storband och en slagverksensemble. Jag hamnade också i Malmö vaktparad som spelade och marscherade på olika invigningar och sportevenemang. Så småningom började jag lira i olika band, bland annat ett ”dansband” som hette Lumax. Vi spelade på olika fester och jag var väl typ tretton-fjorton år då. I högstadiet fick jag Dan Hylander som musiklärare ett tag. Han fixade också så att trummisen Håkan Nyberg kom till skolan och hade en typ av fritt valt arbete-lektioner i trummor. Håkan blev en stor förebild. Dan tog med mig i sitt band tio år senare. 

Minns du din första instrumentpedagog?
Min första pedagog hette Peter Winberg och var definitivt den som hjälpte mig mest. Han var en hårt arbetande frilansande trummis och multiinstrumentalist och pluggade på musikhögskolan samtidigt som han undervisade på kommunala. Han satt dessutom i husbandet i en massa teveproduktioner från Malmö. Jag blev hans övningselev när han tog sin examen. Hösten 1978 när jag skulle börja ettan på gymnasiet ordnade han in mig i orkestern till Malmö stadsteaters stora uppsättning ”Röde Orm” med bland andra Tommy Körberg. Efter det var det liksom självklart vad jag skulle göra. Utan Peter hade jag förmodligen inte hamnat där jag är idag.

Din märkligaste spelning?
En av mina märkligaste spelningar var 1997 med Per Gessle på Ferrarifabriken i Modena i Italien. Vi lirade playback på en stor scen i mitten på deras testbana omgiven av parkerade röda Ferraris samtidigt som ett gäng Formel 1-kärror cirkulerade runt oss på själva banan. På ena sidan av scenen stod vi, på andra Chris Rea och hans band. En surrealistisk upplevelse.

Vad är aktuellt för dig nu?
Just nu turnerar jag med julturnén ”Christmas Night” med Tommy Nilsson, John Lundvik, Elisa Lindström och Wiktoria. 

Slutligen: Favorit bland julmelodier/sånger och varför?
Min favoritjulskiva som snurrar varje jul är soundtracket till ”A Charlie Brown Christmas”  med Vince Guaraldi Trio. Om jag måste välja bara en låt måste det bli ”The Christmas Song”, den har allt. Nostalgi, värme. En fet julstämning helt enkelt.

Titta in på Mats hemsida, där finner du mer om denne hängivna eminenta trummis och slagverkare!