måndag, mars 27

FEM FRÅGOR MED JENNY FRANKE: MATS EDÉN, FIOL

av Jenny Franke

Jenny Franke har mött upp med sex musiker för att ställa fem frågor var. Nu under julveckan publicerar en frågesession om dagen! Idag: Mats Edén.

Mats Edén är en fiol- och dragspelsspelman från Värmland. I somras tilldelades han med rätta Zornmärket i guld. Han är även universitetslektor i folkmusik och har alltid ett leende och en låt till hands.

Hur kom du in i musiken?
– Via min styvfar Sven Edén. Han var själv spelman och aktiv i spelmansrörelsen som ordförande i Värmlands Spelmansförbund 1966-1976.

Minns du din första i instrumentpedagog?
– Mycket väl. Sigvard Stenberg, utbildad vid Tjajkovskijkonservatoriet i Moskva under pedagogen Yuri Yankelevich.

Din märkligaste spelning?
– Oj, svårt att komma på. En av dessa spelningar var den Groupa hade i Ogre, en stad fyra mil sydöst om Riga i Lettland. Spelplatsen var helt tom, ingen backline eller PA. Till slut fick vi fram tillräckligt slagverksutrustning till Terje Isungset. Men inget PA. Mycket blandad publik, alla åldrar. På något vis hittade vi och publiken varandra totalt. Kommer mycket väl ihåg den gamla tanten som nöp mig i kinden allt medan hennes ögon lyste av glädje och hon sade saker jag inte förstod men ändå.

Vad är aktuellt för dig nu?
– En skivinspelning med Guro Kvifte Nesheim, i januari. Vi åker upp till Tor Mange Hallibakkens studio i Hallingdal. Sedan har Groupa snart sin ”Kind of Folk vol 3/Island” klar. Har en del skrivjobb att göra i vår, bland annat att få till min notbok och en del andra saker.

Slutligen: Favorit bland julmelodier/sånger och varför?
– Jag har en ganska allmän favorit här och det är ”Gläns över sjö och strand”. Otroligt snygg melodi, men svår.

Mer om Mats Edén kan ni läsa på hans hemsida.