fredag, mars 31

FEM FRÅGOR MED JENNY FRANKE: GUNNAR IDENSTAM, ORGEL


av Jenny Franke (foto: Robert E. Lang)


Jenny Franke har mött upp med sex musiker för att ställa fem frågor var. Nu under julveckan publicerar en frågesession om dagen! Idag: Gunnar Idenstam.

Gunnar Idenstam är internationell konsertorganist. Han är en rolig, djupsinnig och mångfacetterad musiker. Ibland rungar de största orglarna och ibland är det en liten tramporgel som är med ute på turnéerna. 

Hur kom du in i musiken?
Mina föräldrar köpte ett piano när jag var fem och jag satte mig genast och började spela på gehör. Sedan hörde jag tidigt orgel eftersom mina föräldrar var kyrkliga, och jag fascinerades av mäktigheten.

Minns du din första instrumentpedagog?
En av mina första pianolärare var Christer Wiklund, och jag kom till honom och spelade ”Bridge Over Troubled Water” i G-dur. Han gav mig några tips och nästa vecka spelade jag den i originaltonarten med komplett arr.

Din märkligaste spelning?
– Min märkligaste och häftigaste spelning ägde rum i år i augusti på världens största utomhusorgel i San Diego, USA. Hundratio decibel, ny frisyr, haha, tusen pers och stående ovationer. Stämning som på en rockkonsert. 

Vad är aktuellt för dig just nu?
– Precis skrivit klart min konsert för orgel och stråkorkester, ”Northern Stories”, och i februari spelar jag in mitt soloprojekt ”Metal Angel” på den fantastiska orgeln i katedralen i Monaco. 

Favorit bland julmelodier/sånger och varför?
– Min favoritjulmelodi är koralen ”Från himlens höjd oss kommet är”. Den ingår i mitt projekt ”Folkjul” och jag har arrat den som en stegrande gangar med fiol, stor orgel, kör, publiksång och kulning på slutet.

Läs mer om Gunnar Idenstam på hans hemsida.