tisdag, mars 2

EMELI SANDÉ – REAL LIFE

av Linda Bönström

EMELI SANDÉ: ”Real Life” (Virgin)

Emeli Sandé, 32, släpper sitt tredje studioalbum och dyker knappt upp på radarn hos den svenska kritikerkåren. Faktiskt inte hos mig heller, om det inte vore för att EP:n ”Kingdom Coming” från 2017 (Capital) ploppar upp i mitt huvud. Med all säkerhet hade jag lika svårt för dagens moderna soul- och R&B sångerskor då som nu – ylandet och wailandet som är lika själlöst som en gråsten. Om nu gråstenen ursäktar.

Det är märkligt hur Sandé mottas i Sverige, så anonymt, särskilt med tanke på att debuten som soloartist med ”Our Version of Events” (2012, Virgin) sålde guld. Det har haglat priser över Sandé på framför allt på hemmaplan i Storbritannien, som att uppträda på både invigningen och avslutningen av de olympiska spelen 2012 eller att tilldelas utmärkelsen Member of the Order of the British Empire för sitt arbete i musikens tjänst. Och då ska man minnas att Sandé nästan avslutade sin musikkarriär för hon kände sig osäker på om hennes publik ville höra mer från henne över huvud taget och satsade mer på sin karriär som neuroforskare.

”Real Life” är fascinerande, jag undrar hela tiden vad är det som Sandé inte nått till ännu, hur långt kan den här sopranen gå egentligen. För skivan är inte banbrytande i sig, och jag tror att Sandé har mer att ge, det finns någonting som inte riktigt går att placera. Det finns gott om luft och utrymme för henne att hänge sig åt svårare partier, så varför tveka?

Låtskriveriet är kanske något enkelt, men jag tycker om hur Sandé kan berätta en historia på få ord och hur hon kan trixa till radföljden så att det faktiskt fungerar riktigt bra. Däremot kan man ställa sig lite frågan till hur producenten Troy Miller tänkt om en del spår. Har han inte lagt märke till att Sandé ibland öerröstas av antingen gospelkören eller musikslingor som sticker upp i taket? Synd, riktigt synd.

Emeli Sandé har med ”Real Life” levererat utan tvekan och visat att hon har täckning för den där MBE-titeln. Så lägg namnet på minnet, hon lär återvända.