söndag, januari 17

ELISE EINARSDOTTER – SUITES FOR SOLO PIANO 1–4

av Leif Carlsson

ELISE EINARSDOTTER: ”Suites for Solo Piano 1–4” (Mistral Music)

Vi möts av ljuvt vemodiga klanger och pregnanta toner med fingrarna i styr på tangenterna. Pianisten och kompositören Elise Einarsdotter har satt samman fyra löst sammankopplade sviter, lätta att lyssna till, lätta att tycka om. Låt dig sväva bort på mjuka bekanta moln av ”Rapsfält”, ”Solljus” och ”Liljekonvalj”, låt dig milt bländas as ”Kristallen den fina”.

Men det finns skärpa i anslaget och en skavande svärta som mullrar vid några tillfällen, men håller sig på avstånd. De balanserar sötman i till exempel ”Song for My Brother”. Genomtänkt och med lätt och fast hand improviserar hon kring sina teman, omväxlande och sammanhållet, och toner i hög fart rinner fram precist.

Några riktigt genomtröskade älsklingar bland jazzstandards, ”Autumn Leaves” och ”All the Things You Are” är absolut friskare än vad man förväntar sig. ”James” av Pat Metheny och Lyle Mays hårdsvänger gospelaktigt som en ung Keith Jarrett i Köln. Den egna ”Psalm” går inte loss så, men antyder möjligheten, och den likaledes egna ”Aleppo” går runt runt runt utan att kunna komma till ro.

I en snygg förpackning finns här över sextiosex minuter musik i tjugofyra korta kända och okända stycken, de flesta komponerade av Elise Einarsdotter. CD:n är välavvägd och varierad och med fint ljud, inspelad av den legendariske Jan Erik Kongshaug på Rainbow Studio i Oslo. Inte djärv, klart trivsam, tål att spelas många gånger.